Ne bucuram sa vedem ca alergatul este o forma de activitate din ce in ce mai preferata de femei si barbati de toate varstele, facand parcurile sa devina neincapatoare. De la curse tip Color Run la maratoane la Polul Nord, alergatul ne ridica de pe canapea si sa face sa ne dorim o anduranta mai mare si un stil de viata mai sanatos.
Pentru a face performanta si pentru a arde cat mai multe calorii, pe langa vointa mai este nevoie si de un echipament potrivit. Si aici ne referim in primul rand la incaltaminte, deoarece pe termen lung este cea mai importanta. Ne dorim sa facem din alergat o placere si nu o corvoada. Astfel perechea potrivita ne poate ajuta mult in acest sens.
In plus, daca alergi cu o incaltaminte inadecvata risti ca pe termen lung sa ai dureri de spate sau de articulatii…si nu din cauza varstei.
Cand alegem perechea potrivita pentru alergat, trebuie sa luam in considerare urmatoarele:
♥ Greutatea pantofului
♥ Contructia piciorului – identificarea pronatiei
♥ Suprafata de alergat – asfalt sau pamant.
♥ Marimea potrivita
♥ Designul
Greutatea pantofului si suprafata de alergat
In functie de tipul de antrenament, pantofii de alergat au intre 150 – 300 grame, cei pentru alergari montane fiind chiar si mai grei. In general, pentru alergari lejere de antrenament, de pana in 10 kilometri, trebuie sa alegem pantofii standard de 300g. Iar daca mergem des la seminaratoane si maratoane pe asfalt, unde fiecare gram in plus conteaza, atunci ar fi indicat sa investim intr-o pereche de pantofi sport mai usori. Bineinteles, ideal ar fi sa avem doar pantofi usori insa si pretul este un criteriu important in alegerea lor. Pe cat de usori sunt pantofii sport, pe atat pretul lor creste. Astfel, recomandarile nostre in ceea ce priveste raportul calitate/pret vin de la Asics si Nike.
Constructia piciorului – identificarea pronatiei
Stim ca pronatia nu este un termen foarte uzual, asa ca mai intai incepem cu explicatia. Pronatia este mai exact felul in care piciorul calca pe sol – in functie de arcuirea acestuia, pronatia poate sa fie exagerata, normala sau insuficienta. Iar acesta este un criteriu foarte important de luat in considerare atunci cand alegem pantofii de alergat. Cum afli ce tip de promatie ai? Este foarte simplu. Umezeste intreaga talpa a piciorului si apoi calca pe o foaie de hartie. In functie de urma lasata pe hartie, vei afla ce tip de pronatie ai.
Daca urma lasata acopera mai mult din suprafata de hartie, atunci ai o pronatie exagerata. Daca din contra, urma lasata este foarte mica, asemanator unui contur, atunci avem o pronatie insuficienta.
Cum alegem marimea potrivita?
In cazul pantofilor de alergat trebuie sa stim ca ei nu ar trebui sa fie nici fix pe picior, dar nici foarte mari. Marimea ideala ar trebui sa fie usor mai mare decat marimea purtata de obicei, astfel incat degetul mare al piciorului sa nu atinga in pozitie relaxata varful pantofului. Deci daca in general porti marimea 37 la pantofii de strada, pentru alergat alege neaparat un 37.5
Designul pantofilor de alergat
Uneori avem nevoie de un factor motivational pentru a ajunge in parc sau pe banda de alergat. Si pe langa proiectia unui trup fit, alt factor motivant ar putea fi echipamentul sportiv. Designerii brandurilor cu notorietate in performanta sportiva precum Adidas, Nike, Asics sau Reebook aleg in ultima perioada culori puternice, pe alocuri fosforescente in designul pantofilor sport. Asta poate si din rationamente practice – daca alergi noaptea, atunci cand temperaturile sunt mai scazute, trebuie sa fii vizibil, astfel incat ceilalti alergatori sa nu se impiedice de tine.
Stim! Este greu sa te dezmortesti de pe canapea si sa incepi sesiunea de alergare. Dar gandeste-te doar ce bine o sa te simti dupa o tura de parc, dupa ce eliberezi endorfina– hormon al fericirii si dupa ce toata lumea iti admira echipamentul sportiv in trend 🙂
Vezi toate modelele Adidas Performance >>>
Vezi toate modelele Nike Sportswear >>>