Citește în 3 min 26 Mar 2024

Armonia culorilor în modă – cum se combină hainele în funcție de culori?

Autor: Cristina
Timp de citire 3 min

Amestecarea culorilor în mod corect poate duce la o ținută originală și creativă. Uneori, chiar și un mic accent poate oferi un aer distinct oricărui outfit. Află din ghidul nostru câteva reguli importante pentru potrivirea corectă a culorilor.

Bazele combinațiilor de culori – reguli și sfaturi

De la început, trebuie subliniat faptul că amestecarea culorilor în vestimentație este strâns legată de cercul cromatic. Acesta este un șablon care identifică ușor ce nuanțe pot fi combinate între ele. De exemplu, galbenul și portocaliul sunt culori analog, așezate una lângă cealaltă pe cerc. Galbenul și violetul, pe de altă parte, sunt culori opuse, cunoscute și sub numele de culori contrastante.

.

Dacă îți dorești să creezi o combinație simplă și discretă, alege culori similare. Dacă vrei un aspect mai atrăgător, mizează pe culori contrastante. Așadar există opțiuni variate, mai ales că multe haine, precum bluzele de damă, oferă în general o mulțime de combinații creative.

 Amestecarea culorilor în îmbrăcăminte – cum poți crea combinații armonioase?

Combinația corectă de culori în îmbrăcăminte este importantă, deoarece poate afecta percepția celorlalți despre stilul tău. Culorile deschise pot aduce un plus de energie, în timp ce culorile mai închise au un efect calmant. Deoarece culorile au propria lor semnificație, pot fi folosite și pentru a transmite anumite semnale. De exemplu, rochiile roșii transmit încredere în sine și, totodată, eleganță și profesionalism.

Combinarea culorilor în vestimentație într-un mod corect poate avea efecte importante și în cazul întâlnirilor de afaceri. Poate îți dorești să transmiți un sentiment de încredere interlocutorului. Culoarea potrivită pentru aceasta este albastrul, care simbolizează înțelepciunea și adevărul. Din acest motiv, ar putea fi o idee bună să porți un costum albastru pentru a face o impresie bună unui client sau în timpul unui interviu de angajare.

Amestecarea culorilor în vestimentație. Inspirație și idei

Să îți creezi propriul stil este grozav, dar uneori merită să cauți și surse de. Iată și câteva idei care pot fi de ajutor:

  • Accente minime – dacă ești începătoare în lumea modei și a culorilor, nu încerca să combini prea multe culori dintr-o dată. Șansa de a face o greșeală poate fi foarte mare. În schimb, poți începe prin a alege o singură nuanță dominantă. Apoi adaugă un mic accent. Poate fi o culoare strălucitoare sau una contrastantă precum negru, verde sau maro.
  • Folosește cercul cromatic – am descris mai sus rolul lui. Utilizează-l des și caută culorile potrivite. De exemplu, dacă ai o cămașă  verde deschis, o poți asorta cu nuanța opusă, purtând un sacou violet.
  • Mizează pe o paleta de culori neutre – acest truc poate fi aliatul tău pentru ținutele din timpul zilei. Poți asorta cu ușurință și accesorii strălucitoare sau închise. Astfel poți crea un outfit creativ fără prea mult efort.

Cum eviți să faci greșeli atunci când combini culori?

În lumea modei este relativ ușor să faci mici greșeli vestimentare. Pentru a te asigura că ai ales cele mai bune combinații de culori, încearcă să eviți următoarele lucruri:

  • Folosirea excesivă a contrastelor – nu este nimic în neregulă cu stilurile contrastante, dar exagerând cu aceste nuanțe, poți face ținuta obositoare. Cum să îți dai seama dacă arăți bine? Așează-te în fața oglinzii și analizează dacă ai creat o ținută armonioasă pentru privitori. Dacă ți se pare că te pierzi puțin în detalii, cel mai probabil acest lucru se datorează culorilor contrastante folosite în exces.
  • Folosești prea multe culori – ca și în situația de mai sus, s-ar putea să ajungi la o exagerare nedorită. În loc să subliniezi doar anumite detalii, vei face ca ținuta să pară obositoare din punct de vedere cromatic. Din nou, este bine să folosești roata de culori pentru a vedea ce combinații te avantajează cel mai bine.
  • Acordă atenție culorii pielii tale – nu orice nuanță se potrivește tuturor. Pentru a face cele mai bune alegeri în materie de culori, trebuie să potrivești nuanțele alese cu pielea ta.  Astfel, fă o analiză cât mai atentă a culorilor, pentru a ști ce  culori ți se potrivesc cel mai bine.

Sperăm că, prin ghidul nostru am reușit să explicăm într-o manieră cuprinzătoare cum se combină corect culorile hainelor. De asemenea, nu uita că vei găsi o mulțime de idei creative de ținute în magazinul nostru ANSWEAR.ro.

.

 

 

 

Citește alte articole