Citește în 4 min 26 Mar 2024

Gerderoba capsulă – cum îți poate transforma vestimentația minimalistă stilul de îmbrăcăminte?

Autor: Cristina
Timp de citire 4 min

Ești interesată de modă și ai întâlnit termenul de garderobă capsulă? Ce înseamnă de fapt? Află din articolul nostru ce este o garderobă capsulă, cum îți poți crea una și ce haine să depozitezi în ea.

Garderoba capsulă – principii de bază și avantaje

Înainte de a învăța principiile și avantajele acestei soluții, vrem să îți prezentăm conceptul garderobei capsulă. Ce este mai exact? Ideea nu este deloc nouă, întrucât a fost concepută în urmă cu peste jumătate de secol de Susie Faux, proprietara boutique-ului Wardrobe din Londra.

.

Susie Faux credea că femeile își cumpără prea multe haine și cu toate astea, se plâng că nu au cu ce să se îmbrace. Ea a răspândit conceptul de garderobă minimalistă, unde doamnele includ doar câteva piese vestimentare de bază și creează look-uri de zi cu zi folosindu-se de acestea. Ideea garderobei capsulă a fost folosită în anii următori de designerul vestimentar Donna Karan. Datorită ei, acest concept a devenit popular în întreaga lume.

O garderobă capsulă nu este altceva decât o colecție a hainelor necesare și a accesoriilor utile precum gențile de mână sau bijuteriile, care purtate în stil diferit creează ținute versatile de zi cu zi sau pentru ocazii speciale. În practică, acest lucru înseamnă că garderoba unei femei nu trebuie să fie foarte bogată. Ai nevoie doar de una sau de două perechi de blugi, câteva bluze, o jachetă sau un pulover.

Care sunt avantajele unei garderobe capsulă? În primul rând, economisești spațiu. Nu îți trebuie prea mult spațiu pentru a crea garderoba capsulă. Ai nevoie doar de un dulap cu două uși, câteva umerase și rafturi. De asemenea, în acest fel poți evita cumpărăturile nesăbuite și, drept urmare, vei economisi bani. În loc de o mulțime de perechi de pantaloni pe care nu îi porți, poți păstra doar o pereche de pantaloni din stofă bine croiți și o pereche de blugi drepți. Aceste piese vestimentare îți pot fi de folos ani buni.

Cum îți creezi o garderobă capsulă? Ghid practic

 

Vrem să îți ușurăm crearea garderobei capsulă, deoarece știm că poate fi o sarcină dificilă în actuala societate de consum. În primul rând, această garderobă ar trebui să conțină maximum 50 de articole de îmbrăcăminte diferite. Desigur, toate aceste piese ar trebui să fie alese în funcție de stilul vestimentar adoptat zilnic. De exemplu, dacă obișnuiești să porți rochii și fuste în fiecare zi, aceste haine ar trebui să se regăsească în garderoba ta.

Începeți să creezi garderoba capsulă printr-o curățenie generală. Scoate hainele prea mari, prea mici sau pe acelea nepurtate de ani de zile. Poți dona hainele nedorite sau le poți vinde. Acest lucru le va oferi o a doua viață.

Pentru pasul următor, gândește-te la ceea ce ai nevoie. Ține cont de faptul că articolele de îmbrăcăminte din garderoba capsulă ar trebui să fie de cea mai bună calitate. Mizează pe materiale naturale – in, bumbac sau mătase și păstrează hainele asemănătoare ca nuanțe și stil. Alege cel mult cinci culori de haine pe care să le păstrezi în garderobă. De asemenea, ia în considerare ce tipuri de croieli te avantajează și ce ar trebui să eviți.

Articolele necesare din garderoba capsulă must-have pentru un stil vestimentar minimalist

Acum știi deja ce este o garderobă capsulă. Cu toate acestea, articolele vestimentare necesare nu sunt aceleași pentru toate femeile. Multe depind de stilul vestimentar individual și de apartenența la un look casual, business sau sport. Cu toate acestea, am adunat o listă cu haine și accesorii must-have pentru o garderobă capsulă minimalistă. Iată care sunt acestea:

  • 3-4 rochii pentru toamnă și iarnă,
  • 3-4 rochii pentru primavară și vară,
  • 1 rochie de seară pentru o ocazie specială,
  • 1 pereche de colanți sport,
  • 2 perechi de blugi bine croiți (una deschisă și una închisă),
  • 2 bluze (cu fermoar și cu guler)
  • 2 fuste pentru vară,
  • 2 fuste pentru iarnă,
  • o haină pentru primăvară,
  • o haină pentru toamnă,
  • o geacă de iarnă,
  • o jachetă de ploaie pentru primăvară și toamnă,
  • 1 cămașă albă,
  • 3 perechi de colanți,
  • 4 tricouri clasice,
  • 2 topuri fără bretele pentru vară,
  • 4 bluze (două cu mâneci scurte și două cu mâneci lungi).

Desigur, poți modifica această listă în funcție de preferințe. Dacă nu porți bluze, le poți înlocui cu mai multe tricouri și invers.

Garderoba capsulă – exemple și inspirație

Acum știi ce ar trebui să conțină o garderoba capsulă.

Exemple și inspirație – este timpul să îți spunem cum să așezi împreună hainele menționate mai sus. Dacă vrei să îți creezi ținute de zi cu zi, de exemplu, pentru a merge la cumpărături sau pentru a ieși în oraș cu prietenii, mizează pe un tricou alb clasic, blugi și pantofi sport comozi.

Pantalonii eleganți cu o bluză albă și pantofii cu toc înalt sunt ideali pentru ținutele de birou sau întâlnirile business. O ținută de seară poate consta într-o rochie clasică neagră. Completează look-ul cu bijuterii minimaliste din aur sau argint și, bineînțeles, cu o geantă plic.

Zilele acestea din ce în ce mai mulți stiliști vestimentari și creatori de conținut promovează crearea unei garderobe capsule. Te poți inspira și din stilul lor.

.

 

Citește alte articole