Citește în 3 min 07 Sep 2022

Ce este pielea ecologică – tot ce trebuie să știi despre acest material sustenabil

Autor: Georgiana
Timp de citire 3 min

Nu este un secret faptul că toată lumea iubește o piesă vestimentară sau un articol de încălțăminte confecționat din piele. Pielea naturală este un material care se definește prin lux, moliciune, eleganță și durabilitate. Însă, costurile pentru producția pielii naturale și grija pentru mediu au obligat designerii să se orienteze spre un produs care îndeplinește aceleași caracteristici, dar care este mult mai prietenos cu mediul înconjurător, respectă grija față de animale și beneficiază de costuri accesibile. Pielea ecologică este varianta perfectă pentru realizarea fidelă a articolelor din piele naturală. Haideți să aflăm mai multe despre acest material!

Ce este pielea ecologică?

Ce este pelea ecologică? Pielea ecologică este o alternativă la pielea naturală, realizată din materiale vegetale sau vinil. Imită perfect senzația și aspectul variantei naturale și, uneori, este realizată și din produse din piele reciclată sau piele formată într-o manieră ecologică.

Materialele cele mai populare care se folosesc pentru realizarea pielii ecologice sunt PVC-ul și clorura de polivinil. Astfel, se formează un suport din piele textilă, un strat de spumă, piele textilă din nou, iar la suprafață, un strat din plastic. O formă de piele ecologică mai puțin populară este realizată din rămășițe de ananas și este cunoscută sub denumirea de piele ecologică Pinatex.

Pielea ecologică are un aspect curat și atractiv. Este un material robust, durabil și se simte întocmai ca și cea naturală. Practicile de producție urmăresc reducerea impactului negativ asupra mediului, iar procesul de fabricație îi conferă pielii acel aspect unic.

Pielea ecologică este un material durabil?

Pielea ecologică are o durabilitate impresionantă. În funcție de procesul de fabricație, poate dura la fel de mult ca și pielea naturală. Cu puțină atenție și întreținere corespunzătoare, un articol din piele ecologică poate rezista chiar și 10 ani.

Prin procesele de tăbăcire și realizare, o piele ecologică devine durabilă, elastică și moale. Chiar dacă este supusă razelor UV, pielea ecologică nu se va crăpa, deteriora sau estompa culoarea.

Care sunt diferențele între o piele ecologică și una naturală?

În ceea ce privește durabilitatea, pielea naturală va rezista foarte mulți ani atunci când este îngrijită corespunzător. Nicio piele ecologică nu se dezice, curățată cu produse speciale, își va păstra și ea rezistența, calitatea și durabilitatea în timp, însă pielea naturală este pe primul loc în ceea ce privește durabilitatea.

Ce înseamnă piele ecologică de fapt? Pielea ecologică este mai subțire și mai ușoară decât pielea naturală. Acestea sunt și motivele pentru care sunt ideale pentru piese de îmbrăcăminte moderne. Pe de altă parte, pielea naturală este mai voluminoasă, fapt care se remarcă prin longevitatea sa.

Pentru obținerea pielii naturale, se folosesc substanțe chimice nocive, ce pot fi dăunătoare mediului. Acesta este unul dintre principalii factori pentru care s-a creat realizarea pielii ecologice. O piele ecologică este prietenoasă cu mediu, provine din materiale naturale vegetale, biodegradabile, iar procesele nu sunt dăunătoare.

Articolele din piele ecologică sunt mai costisitoare?

Costul pentru un produs confecționat din piele ecologică diferă în funcție de brand și articol în sine. Însă, cele mai multe articole din piele ecologice sunt mai accesibile ca și preț, comparativ cu pielea naturală.

Prețul scăzut se datorează și procesului de fabricație al pielii ecologice și al realizării pieselor vestimentare sau de încălțăminte.

Pielea ecologică – cum să o întreții corespunzător?

Pielea ecologică este un material ce poate fi curățat cu ușurință. Evită să speli în mașina de spălat orice produs din piele ecologică, pentru că riști să îl deteriorezi.

Tot ce ai nevoie este un material textil, o cârpă, ușor umezită. Curăță cu mișcări blânde pielea și apoi lustruiește-o cu o soluție specială pentru pielea ecologică.

Citește alte articole