Citește în 9 min 24 Jan 2023

Cum să începi un nou hobby?

Autor: Georgiana
Timp de citire 9 min

 

Un nou an, un nou capitol! Acum este momentul perfect să te gândești la schimbări, să acorzi atenție oportunităților din jur și să îți pui calitățile la încercare în domenii total diferite. Ce zici să încerci un nou hobby? Iată câteva tips & tricks despre cum să descoperi noi pasiuni.

Cum să îți găsești un nou hobby?

Ne adresăm această întrebare de multe ori. Simțim că ceva lipsește din viața noastră, avem momente în care ne-am dori să ne petrecem timpul altfel, iar cu toate acestea nu știm de unde să începem. Să descoperi o nouă pasiune presupune timp și să îți oferi spațiul necesar pentru a experimenta, pentru a-ți dezvolta anumite abilități, pentru a-ți descoperi niște talente ascunse și pentru a-ți pune la încercare creativitatea. Ce obții prin a adopta un nou hobby? O sursă de relaxare, reducerea stresului și, cine știe, poate un venit extra. Lista avantajelor poate continua și este inepuizabilă. Cu toate că știi aceste lucruri, ceva te oprește și nu începi să cauți noi pasiuni. Noi suntem aici să te ajutăm cu câteva idei despre cum să începi un nou hobby.

În primul rând, fă o listă cu activitățile care îți fac plăcere sau care te-au interesat dintotdeauna, dar nu ai avut curajul de a le da mai multă atenție. Preferi să îți petreci timpul într-un spațiu închis sau deschis? Singur sau în colectivitate? Preferi activitățile ce antrenează mintea sau mai degrabă tinzi către activități fizice? Pune toate aceste răspunsuri pe o foaie de hârtie și astfel vei avea direcția către care să te îndrepți. Următorul pas este să ții cont de posibilitățile tale financiare – unele pasiuni necesită o investiție și, de multe ori, nu foarte mică, dar sunt și pasiuni care nu au nevoie de investiție inițială mare, cum ar fi să începi să citești mai mult sau să alergi în fiecare zi câte 30 de minute. Un hobby poate fi orice activitate repetată cu plăcere: gastronomia, lectura, chiar și serialele TV pot reprezenta un hobby.

Cum determini dacă un hobby este potrivit pentru tine sau nu?

Un hobby reprezintă o pasiune pentru un anumit subiect sau o anumită activitate. Acesta are scopul de a te relaxa, de a petrece timpul liber într-un mod care să-ți facă plăcere (ține minte că jobul nu este un hobby, de cele mai multe ori). Privește hobby-ul din două puncte de vedere: pe de-o parte, acesta trebuie să îți aducă bucurie, iar pe de altă parte, aceste NU trebuie să fie o sursă de stres și frustrare. Avem tendința de a ne păstra anumite interese și obiceiuri o lungă perioadă de timp, uneori chiar o viață întreagă, fără să ne dăm seama că acel hobby nu ne mai aduce bucurie, ci doar ne-am obișnuit cu el.

Listă de posibile activități

Până nu încerci, nu ai de unde să știi dacă îți place sau nu – când vine vorba de hobby-uri, acest motto trebuie să îl ai în minte. Chiar și după ce ți-ai notat calitățile, abilitățile și interesele tale, poți avea surpriza ca hobby-ul pe care l-ai ales pentru a-l încerca să nu fie pe placul tău, chiar dacă tu mereu ai crezut că acea activitate ți-ar aduce plăcere și satisfacție. Este ceva normal, pentru că multe lucruri par altfel din exterior, însă nu trebuie să te simți descurajat. În căutarea unui alt hobby, poți să iei în considerare și lista noastră de mai jos, listă ce cuprinde hobby-uri mai ieșite din comun, împărțite pe categorii:

Pentru colecționari

Dacă îți face plăcere să colecționezi lucruri dintr-un anumit domeniu, în primul rând ține cont de faptul că vei avea nevoie de spațiu necesar pentru colecția ta, fie că vorbim despre albume foto rare sau obiecte vintage de decor. A colecția nu este o activitate monotonă, aceasta te va ține mereu în priză căutând piese cât mai rare. Îți vei îmbogăți cunoștințele din domeniul respectiv fără să vrei, prin simplul fapt că vei fi într-o continua explorare. Poți colecția orice, de la nasturi deosebiți până la pietre în forme extravagante sau chiar obiecte de porțelan. Iată câteva exemple de colecții, însă lista poate continua la nesfârșit:

  • Autografe – de la personalități autohtone până la staruri internaționale
  • Bibliofilie – pasiunea de a cunoaște, a evalua și a colecția cărți rare și prețioase
  • Cartofilie – colecționarea, studierea și expunerea cărților poștale ilustrate
  • Filatelie – colecționarea și studierea timbrelor poștale
  • Colecționarea nasturilor – această activitate a fost recunoscută drept hobby în anul 1938, când s-a înființat National Button Society.
  • Magneți – colecționarea magneților din diverse țări ale lumii
  • Obiecte militare – poți colecția diverse obiecte aparținând armatei atât din țara ta, cât și din alte țări (echipamente, insigne etc.)
  • Numismatica – colecționarea monedelor
  • Fotografii vechi – te poți specializa pe o anumită nișă, cum ar fi peisagistică, portret etc.

Pentru cei care iubesc mâncarea savuroasă

Bucătăria ascunde multe secrete, oare acest domeniu să fie cel care te atrage? Iată ce hobby-uri poți adopta din acest domeniu:

  • Băuturi alcoolice – poți încerca să prepari acasă băuturile tale alcoolice preferate cum ar fi vișinata, lichior de smochine și multe altele. Pentru acest lucru, trebuie să cunoști principiile chimice și fizice care stau la baza rețetei.
  • Cofetăria – dacă îți plac prăjiturile, încearcă să pregătești cele mai iubite prăjituri, bomboane și brioșe, vei fi uimit să afli câte rețete există!
  • Torturi – știi ce este cel mai palpitant la torturi? Decorarea acestora! Dacă mereu ți-au plăcut torturile cât mai extravagante, documentează-te și vezi cum poți să îți faci acasă cele mai frumoase și gustoase torturi! Pentru servire, nu uita să inviți toți prietenii la tine 😊.
  • Gătitul – Chiar dacă faci acest lucru oricum, tratează-l de data aceasta ca pe un hobby: încearcă niște rețete ieșite din comun, descoperă bucătăriile internaționale, poate încerci să faci niște sushi, mâncare mexicană sau poate încerci să gătești câteva feluri vegetariene. Este un domeniu infinit de rețete!
  • Cafea & Ceai – există sute de mii de varietăți de cafea și ceai în această lume. Te poți specializa pe un anumit tip de bătură, să experimentezi și chiar să devii un expert!
  • Panificație – adori mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor? Ce ar fi să încerci chiar tu câteva rețete? Poți proba și niște croissante delicioase. Închipuie-ți cât de bine va mirosi toată bucătăria!
  • Dulceață și gemuri – pe lângă pregătirea conținutului, va fi palpitant și să alegi modelele de borcane, le poți decora sau le poți lipi etichete cu denumirea fiecăruia. Ai încercat vreodată să faci dulceață de trandafiri? Dacă îți place cum sună, ce mai aștepți? 😊
  • Brânzeturi – bunicii noștri făceau brânza acasă. Ce ai zice să încerci și tu? Dacă ești un iubitor de brânzeturi, pune-ți talentul la încercare și pregătește felul tău preferat.
  • Mezeluri – acestea pot fi făcute acasă, cu puțină documentare în prealabil. Salam, șuncă presată sau mușchi afumat, prepararea acestora poate să devină următorul tău hobby.

Pentru iubitorii de modă și frumusețe

În teorie, aceste domenii fac parte din viețile tuturor: toți purtăm haine și folosim un săpun, un gel de duș etc. Ce ai zice dacă în loc să alegi primul produs care îți vine la îndemână, te-ai documenta înainte despre ce alte posibilități există? Încearcă o nuanță nouă de ruj sau asortează perechea de ghete cu o pălărie. Aceste domenii oferă infinite posibilități. Câteva dintre nișele pe care le poți aprofunda sunt:

  • make-up
  • manichiură
  • produse cosmetice
  • modă
  • design interior

Pentru spiritele artistice

Simți că ai un talent ascuns sau că ai ceva de oferit oamenilor, vrei să te exprimi creativ dar nu ai găsit încă metoda potrivită? Poate că hobby-ul potrivit pentru tine este unul de creație a unor obiecte fie decorative, fie practice. Iată câteva exemple de domenii:

  • Bijuterii hand-made – nu reușești să găsești perechea de cercei ideală. Ce ai zice dacă o creezi chiar tu?
  • Ceramică – poți începe să creezi propriile obiecte de ceramică.
  • Sculptura – începe cu obiecte ușoare, iar prin exercițiu vei ajunge cu siguranță să obții modele cât mai deosebite, dacă într-adevăr acest domeniu este potrivit pentru tine.
  • Împletituri și tricotaje – această activitate este relaxantă și, în plus, la final te bucuri de obiecte vestimentare sau decorative proprii, unice
  • Florist – descoperă arta de a face buchete și aranjamente florale superbe! Da, este chiar o artă!
  • Broderia – sau ”pictura” cu textil. Poți să duci acest hobby la alt nivel, nu doar la a realiza obiecte de decor. Încearcă să realizezi broderie pe haine și accesorii precum eșarfe sau pălării. Din nou, vei avea un look unic!
  • Caligrafia – această artă a scrisului a revenit în ultimii ani în atenția tuturor. Exersează scrisul tău și transformă-l într-o operă de artă!
  • Pictura – ai de ales între culorile de apă, cele pe bază de ulei, acril, tempera etc. Chiar și alegerea pensulelor va fi o adevărată aventură.
  • Machete – poți construi machete de mașini, corăbii sau avioane, dar și să recreezi un mini-oraș.
  • Origami – o bucată de hârtie și niște mâini îndemânatice pot face adevărate opere de artă.
  • Desenul – poți urmări câteva tutoriale pentru început, după care lasă-ți imaginația și talentul să își facă treaba.
  • Mașina de cusut – începe cu modele simple precum o față de pernă, iar în curând vei învăța cum să îți creezi propriul tricou.
  • Războiul de țesut – mai ții minte superbele covorașe decorative ale bunicilor noștri? Știai că acum sunt din nou la modă?
  • Împletituri din răchită – cel mai cunosc obiect din răchită este coșul, însă poți să îți creezi de la zero o geantă pentru plajă sau vaze decorative.

Pentru iubitorii activităților fizice

Îți face plăcere să fii în mișcare și să te bucuri de mobilitatea corpului tău, indiferent dacă este vorba de o activitate în interior sau exterior? Ești printre norocoși: activitatea fizică regulate nu doar că îți îmbunătățește condiția fizică, dart e ajută să ai și o stare de spirită bună, eliminându-se endorfine în tot corpul! Iată câteva idei de activități sportive pe care poți să le încerci:

  • Dansul – tango, vals, dansuri populare sau latino-americane? Da, toate sunt o formă de sport și o ocazie foarte bună să cunoști oameni noi.
  • Arte marțiale – nu doar că înveți să te aperi, dar vei avea și un control mult mai mare asupra corpului tău. Poți alege ce ți se potrivește: karate, taekwondo sau judo.
  • Sport individual – dacă nu îți face plăcere să interacționezi cu ceilalți, poți încerca unul din sporturile indivudale precum înot, jogging, yoga sau cycling.
  • Sport de echipă – la fel ca și dansul, este o ocazie bună să cunoști oameni noi. Încearcă volei, baschet, handbal sau fotbal.
  • Pescuit – credeți sau nu, și acesta este un sport!
  • Golf – golful îți va pune la încercare coordonarea mișcărilor mai mult decât ți-ai fi putut imagina.

Pentru cei aventuroși

Unii oameni nu pot trăi fără adrenalină. Dacă te numeri printre ei și ești mereu în căutarea senzațiilor tari, poți încerca unele din activitățile de mai jos:

  • Drumețiile montane – pentru cei care adoră să facă plimbări prin natură, departe de poluarea orașelor
  • Paintball – mare atenție că se poate lăsa cu accidentări dacă nu porți echipamentul potrivit!
  • Călătoriile – descoperă locuri noi și lasă-te cuprins de aventură.
  • Sporturi extreme – acestea necesită o anumită pregătire, așa că nu sunt pentru oricine. Poți încerca cu lecții de escaladă, surf, parașutism sau bungee jumping.
  • Urbex – descoperirea clădirilor părăsite.

Citește alte articole