Citește în 4 min 28 Sep 2017

Ghid pentru alegerea pantofilor de alergare

Autor: Ask a fashionista!
Timp de citire 4 min

Se apropie cu pași repezi cel mai important eveniment sportiv de alergare din România: pe 14-15 octombrie, mii de oameni vor lua startul la Bucharest Marathon!

Suntem Radu și Flavia de la 321sport și înainte de cursă vă prezentăm câteva recomandări pentru alergare pe blogul www.answear.ro.

Cel mai important lucru înainte de o cursă de alergare este pregătirea fizică și psihică, iar pentru acest lucru sperăm că deja ați reușit să vă antrenați până acum. Poate ați mai auzit unele dintre aceste recomandări, însă noi le mai spunem o dată pentru a ne asigura că toată lumea va fi bine pregătită la start: mergeți la medic înainte de a participa la o astfel de competiție și asigurați-vă că aveți acordul lui pentru a face sport de anduranță, antrenați-vă conștiincios și odihniți-vă bine înainte de cursă.

Cum alegi pantofii potriviți pentru alergare?

Acum să trecem la partea cea mai importantă din viața unui alergător: pantofii! Cine deja s-a apucat de acest sport știe deja că alergarea este contagioasă, iar de îndată ce alergarea și-a făcut loc în viața omului, pantofii de running vor avea nevoie de cât mai mult spațiu în casă 🙂

Da, ne plac pantofii de alergare pentru că ne reprezintă. Pentru că sunt alături de noi atunci când ne depășim limitele. Pentru că alături de ei am trecut prin ploaie și vânt, dar am înfruntat și canicula. Ne îndrăgostim de ei pentru că împreună am creat amintiri și, nu în ultimul rând, pentru că-s frumoși și colorați.

 

Pantofii de alergare pentru ștafete:

Însă vrem să tratăm și două aspecte importante în privința alegerii pantofilor pentru alergare: potrivirea cu alergătorul și prețul. Dacă sunteți la început de drum cu alergarea recomandăm pantofi cu amortizare cât mai bună, iar dacă vă îndreptați către zona de performanță sugerăm pantofi cât mai ușori și minimaliști. De asemenea, dacă sunteți începători lua o pereche cu un preț mai mic pentru a vă obișnui cu ei, iar când căpătați experiență și alergați curse mai lungi puteți investi mai mult într-o pereche performantă.

Pentru competiții de 5-10km şi ştafete vă recomandăm:

  1. Adidas Performance Mana Bounce  2. Adidas Performance Energy Cloud  3. Nike Lunar Stelos

 

Pantofi de alergare pentru semimaraton:

Pentru distanța de semimaraton (21km), amortizarea şi confortul sunt prioritare. Deși recordul mondial pentru această distanță este de aproximativ o oră, marea majoritate a alergătorilor vor avea nevoie de aproximativ 2 ore pentru a duce la bun sfârșit o astfel de probă. Modelele propuse de noi au o talpă care oferă o amortizare bună, capabilă să facă fața unui efort susținut. Contrar așteptărilor, o talpă moale nu înseamnă neapărat și o amortizare bună, însă cele trei modele pe care le propunem își vor face foarte bine treaba. De asemenea, am ales pantofi care oferă o respirabilitate bună în partea superioară: știm ce înseamnă să faci un efort susținut și să simți cum ți se coc picioarele! La o asemenea distanță nu mai este suficient ca un pantof de alergare să arate bine, ci trebuie să-și pună în vedere calitățile.

1. Puma Ignite Dual           2. New Balance Fresh Foam         3. New Balance Vazee

 

Pantofi de alergare pentru maraton:

Iată și câteva recomandări pentru zona de performanță (maraton, 42 km): pantofi ușori care permit alergătorilor să obțină timpi mai buni și în același timp să beneficieze de confort pe durată foarte lungă de timp. Un alergător care ajunge la distanța de maraton se presupune că deja are o pregătire temeinică în spate, motiv pentru care un pantof ușor și cu o amortizare medie va fi perfect pentru cursă. Dacă totuși vorbim un alergător aflat la primul maraton, recomandăm să plece la drum cu pantofii în care s-a simțit cel mai bine în ultimele luni de antrenament.

 

  1. Adidas Adizero Adios by Stella MC   2. Adidas Performance Energy Boost 3. Under Armour Speedform Gemini

 

Pe site-ul 321sport puteți găsi zeci de review-uri pe care le-am făcut după mii de kilometri în care am testat pantofi și echipament sportiv.

Nu în ultimul rând, vă așteptăm în fiecare marți la 19:30 la antrenamentele #dela1la21 cu 321sport din parcul Herăstrău. Dacă vreți să vă apucați de sport, acum este momentul. Alergăm împreună primii kilometri, iar după 5-6 luni facem primul semimaraton împreună. Join the team!

Articol semnat de Radu Estivan, fondatorul comunității 321Sport

Citește alte articole