Ladies First este vocea noastră în problemele importante legate de discriminarea femeilor. Odată cu apropierea Zilei de 8 Martie, vrem să atragem atenția asupra inegalității salariale cu care trebuie să se confrunte femeile din toată Europa. Ce este decalajul salarial, de unde vine și cum îl combatem?
Să presupunem că femeile cumpără cu 23% mai ieftin, bărbații doar cu 10%. Sună nedrept? Între timp, femeile trebuie să se confrunte zilnic cu acest tip de inegalitate. Deși sunt foarte educate, înalt calificate și muncesc la fel de mult ca și bărbații, diferența de remunerare între femei și bărbați apare în fața lor ca o barieră invizibilă, împiedicându-le în mod eficient dezvoltarea, tăiându-le aripile și având un impact negativ asupra nivelului lor de trai.
Decalajul salarial de gen – când egalitatea este doar teoretică
Care este diferența de remunerare între femei și bărbați? Acest fenomen se referă la salarizarea inegală între bărbați și femei care dețin aceleași posturi, cu responsabilități identice și care prestează aceeași muncă. Deși legislația, atât la nivel național, cât și european, reglementează salariile și interzice diferențele de remunerare între femei și bărbați, practica arată exact contrariul. Există multe motive pentru acest fenomen, atât culturale, cât și specifice pieței muncii. Principalele sunt lipsa transparenței salariale, accesul dificil la funcții de conducere, stereotipurile în jurul activității profesionale a femeilor sau supraîncărcarea muncii neremunerate legate de îngrijirea copiilor sau de viața casnică.
Cum poate fi combătut acest fenomen?
Deși rădăcinile luptei pentru egalitatea de gen datează din secolul al XIX-lea, femeile încă nu au aceleași drepturi și oportunități ca bărbații, inclusiv în ceea ce privește salariile oferite. Potrivit raportului Global Gender Gap din 2022, lumea are nevoie de încă 132 de ani pentru a reduce decalajul de gen. Cu toate acestea, nu merită să așteptăm atât de mult – împreună putem încerca să minimizăm cel puțin una dintre inegalități, diferența de remunerare între femei și bărbați. Lupta împotriva diferențelor de remunerare între femei și bărbați necesită soluții cu mai multe fațete, ieșite din comun, dar mai presus de toate – necesită educație și conștientizare. Pe aceasta din urmă mizăm lansând simbolica campanie LADIES FIRST. Între 1 și 8 martie, veți putea cumpăra produse selectate pentru femei (și copii) la o reducere de 23%, în timp ce produsele pentru bărbați vor fi reduse doar cu 10%. Diferența de reducere de 13% devine aici un simbol și o referire la decalajul salarial real din Uniunea Europeană. Acțiunea noastră este o expresie empatică a sprijinului și o încercare simbolică de a minimiza inegalitățile cu care se confruntă femeile în viața profesională și, în același timp, un pretext pentru acțiuni și discuții mai ample în spațiul public.