Citește în 3 min 17 Oct 2021

Lifespiration starts here: Bożna Wydrowska, protagonista din reclama Answear

Autor: Georgiana
Timp de citire 3 min

Dansul este un mod de viață, de exprimare, un mod prin care visele pot să devină realitate! Faceți cunoștință cu o altă eroină a campaniei noastre Lifespiration Starts Here – Bożna Wydrowska, care vă va introduce în lumea culturii dansului Vogue.

În noua noastră campanie, Lifespiration Starts Here, există personaje unice, femei care își folosesc potențialul, iau decizii îndrăznețe și trăiesc după propriile reguli. Printre acestea se numără Bożna Wydrowska – una dintre cele mai recunoscute figuri de pe scena poloneză de Voguing și promotor al acestei culturi.

Cunoaște-o mai bine pe una protagonista noastră:

Cine este Bożna Wydrowska?

Bożena Wydrowska, cunoscută și sub numele de Bożna, este un artist vizual, interpret și coregraf. S-a născut în 1994 pe litoralul polonez, în prezent lucrează și locuiește la Varșovia, unde creează spectacole de neuitat. Din 2014, este membră a Casei Regale din Milano – o prestigioasă casă de cultură care răspândește fenomenul Voguing-ului în întreaga lume de 30 de ani. În Polonia, Bożna co-creează spectacolele de la Casa de Cultură Kiki din Sarmata, și  din 2016 organizează Balul de la Bożena unde și participă la proiectele artistice.

Voguing – dansul prin care visele devin realitate

Bożna a studiat fotografia și studiile iberice, iar în prezent este studentă la Academia de Arte Plastice din Varșovia. Cu toate acestea, dansul este cea mai mare pasiune a ei – acolo vrea să se împlinească și să se dezvolte. Ea și-a început aventura în anii adolescenței. Fascinată de performanța unui grup de streetdance, a învățat stiluri de dans precum Breakdance și Popping. În 2012, a descoperit dansul Voguing și a îmbrățișat pe deplin acest stil – și asta înseamnă să-ți faci visele să devină realitate pe ringul de dans.

Voguing, deși este abia la început în Polonia (stil popularizat și de Bożna) este un tip de dans modern care necesită autenticitate și creativitate nu numai în mișcare, ci și în aparență. Voguing-ul a plecat de la spectacolele de bal din New York, drag queen-urile din anii 1960 centrate în principal în Harlem.  Inspirația pentru mișcările caracteristice a fost, printre altele, podiumul sau ipostazele modelelor prezentate în revista Vogue. Denumit inițial „dansul exclușilor”, a adunat în jurul său comunități care se luptau cu sărăcia, rasismul și homofobia. Și-a făcut loc în mainstream datorită videoclipului muzical Madonna „Vogue” și a documentarului „Parisul arde” din 1990.  Voguing pătrunde în lumea culturii pop și a modei, apărând în videoclipurile muzicale ale Arianei Grande, dar și în seriale pe Netflix sau pe podiumurile unor designeri de top. Este prezent și în spotul nostru TV datorită dansului expresiv al lui Bożna.

 

Citește alte articole