Citește în 7 min 20 Nov 2023

Black Friday: piesele clasice pe care trebuie să le ai în garderobă

Autor: Georgiana
Timp de citire 7 min

Black Friday este momentul perfect pentru a-ți transforma garderoba într-una funcțională și potrivită fiecărei ocazii. Să răsfoiești pagini întregi de oferte și să le alegi pe cele care sunt cele mai frumoase este, de multe ori, o activitate obositoare. Tocmai de aceea, merită să îți creezi o strategie de shopping pentru a beneficia de oferte bune, dar și pentru a cumpăra doar ceea ce îți va transforma garderoba într-una funcțională și timeless, astfel încât să ai cât mai puține haine, dar pe care să le poți purta în multe combinații și în diverse sezoane.

De unde a pornit Black Friday

Vânzări, promoții și reduceri atractive. Black Friday, cel mai popular eveniment de shopping, a devenit cunoscut la nivelul întregului glob, însă originile sale pleacă din America de Nord.

Încă din anii 1960, mulți americani au ales să-și ia vacanță a doua zi după Ziua Recunoștinței, prelungindu-și weekendul. Vacanța mai lungă creștea apetitul pentru cumpărături. Paradele urbane care au făcut parte integrantă din sărbătorile de Ziua Recunoștinței au funcționat într-un mod similar. Cu ocazia paradelor au apărut și primele promoții. Magazinele de pe traseul marșului au anunțat reduceri, încurajând americanii să cumpere.

De unde a venit numele Black Friday („Vinerea Neagră”)? În jurul originii termenului circulă multe anecdote. Potrivit unuia, denumirea a fost folosită pentru prima dată în 1961 de ofițerii de poliție din Philadelphia, care au intervenit într-un mall în ziua în care a fost anunțată o promoție uriașă, încercând să asigure ordinea într-o mulțime de cumpărători.

O altă teorie despre originea numelui „Black Friday” îl leagă de sistemul de determinare a veniturilor din magazinele de papetărie americane, pe baza diferitelor culori de cerneală. Negrul însemna profit și roșu însemna pierdere. În ziua vânzării de după Ziua Recunoștinței, negrul a dominat peste tot.

 

Cum să-ți planifici cumpărăturile de Black Friday?

Astăzi, Black Friday s-a extins la nivel global într-o sărbătoare a cumpărăturilor. În fiecare an devine o oportunitate, printre altele, de a cumpăra cadourile de Crăciun, dar și de a completa garderoba personală la prețuri reduse. Înainte de a începe cumpărăturile, faceți o listă cu hainele și accesoriile pe care doriți să le cumpărați în timpul reducerilor. În acest fel, veți ține în frâu dorința de a cumpăra oricare dintre lucrurile care vă plac, care s-ar putea să nu vă fie, de fapt, utile.

Black Friday este un moment bun pentru a cumpăra haine de calitate superioară la prețuri avantajoase. Mai ales în această eră a minimalismului, concentrarea este pe crearea unei garderobe capsulă din care să creați o varietate de ținute. Prin urmare, la cumpărături, să ne concentrăm pe găsirea articolelor versatile, care să se remarce prin calitate și să se potrivească cu mai multe ocazii.

Paltonul perfect

Un element indispensabil al unei garderobe capsulă este un palton elegant. Atunci când îl alegem, trebuie să acordăm atenție atât aspectului, cât și calităților practice și manoperei. Să începem cu materialul din care este făcută haina. Cea mai bună alegere este fără îndoială lâna, deoarece în zilele reci ne asigură confortul termic ca niciun alt material. De asemenea, să fim atenți dacă lâna a fost obținută prin tehnologii și modalități etice. Un exemplu de îmbrăcăminte obținută în acest fel este paltonul din colecția Herskind. A fost creat din Mulesing Free Wool, fără a folosi metoda dureroasă de obținere a lânii oilor (citește mai multe aici). În plus, croiala oversize, combinatia mai multor nuante de bej si carourile distinctive vă asigură că acest model va rămâne în trend mai multe sezoane.

Paltoanele cu croi larg, atemporale, cu două rânduri de nasturi și o linie joasă a umerilor, sunt atemporale, vor rămâne foarte mult timp în tendințe. Acestea pot fi găsite și în colecția Herskind. Brandul a conceput un palton de tranziție din material neted, cu conținut ridicat de lână. Oferă o protecție excelentă împotriva frigului și este rezistent la șifonare. Cu trei variante de culoare – negru și două nuanțe de bej – este ușor să îl potrivim preferințelor și stilului nostru. Acest palton clasic va fi o bază excelentă atât pentru ținutele elegante, cât și pentru cele casual.

Blugi pentru fiecare ocazie

Blugii sunt un must-have în fiecare garderobă. Confortabili, versatili și potriviți pentru fiecare siluetă, în funcție de model. Blugii sunt cel mai purtat model de pantaloni din întreaga lume. Să achiziționezi o pereche de blugi online poate fi dificil. Fără a-i proba, există șanse ca aceasta să nu ți se potrivească foarte bine. Un truc foarte bun pe care să-l urmezi îți poate ușura procesul de cumpărături. Probează o pereche pe care deja o deții și care îți vine foarte bine. În funcție de modelul pe care deja îl ai, începe căutările online astfel încât să ai un punct de plecare.

O alegere confortabilă și elegantă sunt blugii drepți cu talie înaltă. Acest lucru se datorează faptului că se vor potrivi cu majoritatea siluetelor. Blugii din colecția Abercrombie & Fitch nu numai că se așază frumos pe orice tip de siluetă, ci vin și într-o culoare prespălată modernă, care se va asorta perfect atât cu culorile atenuate, cât și cu cele intense ale altor piese vestimentare.

Pantalonii mom-jeans sunt populari de mai multe sezoane. Acest lucru nu este fără motiv. Blugii se potrivesc atât cu ținutele de bărbați, cât și de femei, punând în valoare silueta și ascunzând eventualele defecte. Talia înaltă subliniază talia, în timp ce croiurile drepte, conice, ascund coapsele proeminente. Perechea de jeans din colecția Pepe Jeans va pune în valoare orice siluetă. Denimul stretch te face să te simți extrem de confortabil în ele. Modelul face parte din linia Pepe Future, care include produse obținute printr-un proces de producție sustenabil.

Accesorii clasice

Fiecare look are nevoie de accesorii potrivite. De aceea, atunci când faceți cumpărături de Black Friday merită să căutați produse cu un design atemporal pe care să le atașați cu ușurință la look-urile elegante și cele de zi cu zi. Un exemplu de astfel de accesoriu este geanta Silvian Heach, din piele ecologică neagră. Datorită accesoriilor sale aurii și a designului original, va completa perfect orice stil. O alternativă interesantă ar fi și o geantă de mână Guess într-o schemă de culori similară. Formatul de cufăr este ideal pentru aproape orice stil – pentru ocazii formale sau o întâlnire cu prietenii. Geanta va arăta grozav asortată cu un costum la modă, un costum de damă, dar si un set cu un hanorac moale și blugi.

Black Friday este un moment bun pentru a vă gândi să cumpărați și pantofi clasici. O pereche de stiletto negri trebuie să fie la îndemână în garderoba fiecărei femei. Acest model de la Michael Kors este confectionat din piele naturală, are branț mulat moale și vârf căptușit. Pantofii vor fi completarea perfectă pentru multe ținute. În zilele mai reci, cizmele iconice de la Vagabond vor trece testul timpului. Cizmele sunt realizate dintr-o combinație de piele naturală și piele ecologică. Se disting prin tocul lor rigid, talpa rezistentă la deteriorare și stabilitate puternică. Designul atemporal înseamnă că nu se vor demoda curând.

Tricotaje călduroase

Tricotajele ne țin de cald toamna și iarna, de aceea merită să iei câteva croieli la modă de Black Friday care vor rămâne mult timp pe lista celor mai tari tendințe din lume. Unul dintre acestea este puloverul cu dungi din colectia Notes du Nord, inspirat din stilul parizian. Are un croi lejer, mâneci raglan și un tricot plăcut la atingere.

Potrivit pentru orice ocazie, un clasic pe care merită să-l ai în garderoba ta este puloverul negru. Modelul din colecția Artigli, din tricot elastic, va merge perfect cu o fustă, blugi sau pantaloni smart. O fantă cu fir metalic decorativ adaugă un stil unic puloverului. Pentru fanii stilului streetwear, recomandăm hanoracul din colecția Levi’s. Modelul moale și căptușit va complete perfect orice look casual.

Citește alte articole