Citește în 3 min 28 Nov 2023

Ce înseamnă deconstructivismul în modă?

Autor: Georgiana
Timp de citire 3 min

Moda nu înseamnă întotdeauna funcționalitate și simț estetic. Fiecare designer are un stil și o viziune aparte. Hainele pentru femei și bărbați surprind de multe ori prin design și detalii originale. Uneori, un detaliu aparent insignificant poate să schimbe total ținuta. Ce înseamnă deconstructivismul în modă? Dacă nu cunoști acest termen, vei afla răspunsul din articolul nostru.

Deconstructivism în modă – ce este?

Conform Dex Online, deconstructivismul ”deschide posibilități nelimitate interpretării, care nu mai este obligată să țină cont de intenția autorului sau de alte determinări exterioare ca surse ale semnificației.”. Deconstructivismul în modă nu este ceva nou. Acest fenomen a apărut în același timp și în arhitectură. Există multe puncte comune în ceea ce privește ambele domenii. Forma, materialul, construcția – acestea sunt doar câteva dintre elementele comune.

Deconstructivismul în modă nu este altceva decât utilizarea hainelor într-un mod diferit față de cum te-ai aștepta. Fiecare creator creează o definiție complet diferită a cuvântului deoarece lucrează urmându-și propriile idei. Este interesant de remarcat faptul că termenul a fost folosit pentru prima dată în 1989 pentru a descrie creațiile cu eticheta Maison Martin Margiela. Cel mai adesea, însă, deconstrucția se obține prin articolele de îmbrăcăminte care arată neterminate, reciclate sau deteriorate în mod deliberat.

Deconstructivismul în modă – caracteristici

În multe creații se poate observa că designerii se îndepărtează de clasicele familiare și nu se tem să rupă tipare, să inventeze noi forme sau să amestece stiluri. Fără îndoială că deconstructivismul în modă generează sentimente amestecate. Acest fenomen se distinge prin forme neregulate, margini nefinisate și tăieturi libere, cusături vizibile și decupaje interesante. Cămășile oversize pentru femei, cu un aspect neobișnuit, sunt un prim exemplu de deconstrucție.

Deconstructivismul în modă este un haos controlat. Se folosesc soluții surprinzătoare, se încalcă regulile și se dezvoltă noi construcții. Austeritatea formei se vede la fiecare pas. Designerii schimbă hainele cunoscute pentru bărbați și femei în ceva complet diferit, uneori le lasă neterminate sau le distrug intenționat. Funcționalitatea nu este întotdeauna pe primul loc deoarece efectul de imagine este mai important aici. Estetica punk și grunge ilustrează clar ce este deconstructivismul în modă. Jocul cu formele și elementele ornamentale oferă o recreare complet diferită a unei piese vestimentare.

Exemple de deconstrucție în modă

Deconstructivismul în modă este prezent mai ales pe catwalk. Ocazional, poate fi văzut și pe străzile marilor orașe, deși în culori dezactivate și croieli mai structurate.

Multor designeri le place să experimenteze și transformă anumite elemente într-o marcă înregistrată. Rei Kawakubo, Sacai și Yoji Yomamoto sunt toți creatori din Japonia care îmbrățișează această idee. Designurile lor sunt controversate deoarece spulberă simțul de frumusețe existent. Cu toate acestea, nu toată lumea își clasifică fără echivoc fiecare colecție în departamentul de deconstructivism în modă. Majoritatea creatorilor nu vor să fie încadrați și preferă să opereze în deplină libertate, lipsită de definiții clare.

Deconstructivismul în modă literalmente „intră în conflict” cu estetica stabilită și, mai presus de toate, cu regulile cunoscute. Acesta este un trend puternic care este promovat de multe branduri. Abordarea lor inovatoare a modei le-a adus faimă și recunoaștere. Mulți designeri avangardiști aleg să folosească tehnici de deconstrucție. Maison Margiela este un lider clar în acest fenomen. Rochiile sale de damă se caracterizează prin texture și forme jucăușe, chiar și prin culori atipice și straturi. Deconstructivismul în modă este prezent și în colecțiile lui Dries van Noten, Helmut Lang și Ann Demeulemeester.

 

 

Citește alte articole