Cele mai populare tendințe de design interior din 2023

Georgiana
|
13 February 2023
|
Timp de citire 5 min
Timp de citire 5 min

Un nou an, un nou design interior! Vezi care sunt cele mai populare tendințe de anul acesta și redecorează-ți spațiul de locuit!

Influențe din Orientul Îndepărtat

Cea mai multă inspirație în 2023 în design interior vine tocmai din cultura japoneză. Anul acesta predomină minimalismul și armonia designului, într-un cuvânt: japandi. Japandi este un blend intrigant între stilul scandinav și filosofia japoneză wabi sabi, adică arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune, autenticitate și în contemplarea naturii. Less is more! Japandi sau stilul scandi-japonez este un stil fusion de amenajare interioară, care funcționează ca o relație ideală între simplitate și natură, interesul comun fiind minimalismul. Accentul este pus pe funcționalitate și confort, totul într-o paleta de maxim 3 culori.

La cealaltă extremă descoperim stilul kawaii, ceea ce înseamnă ca fiecare element și vibe-ul, în general, să fie dulce, copilăros, un fel de căsuță Barbie. Culorile ca de bomboane sunt de asemenea specifice culturiii japoneze. Pastelurile precum roz pudră, mentă, bleu și oranj alăturate unor forme rotunjite și tridimensionale sunt elementele de design ce predomină de asemenea anul 2023. Stilul Kawaii este adorat în special de adolescenți, fanii k-pop și animeurilor, însă nimic nu îi oprește nici pe adulții serioși să încerce un astfel de design. La urma urmei, copilul interior este prezent în fiecare dintre noi.

În ritmuri de eco

Alegerile conștiente cu privire la impactul mediului înconjurător nu se referă doar la haine din materiale sustenabile și reciclare selectivă, ci poate fi un stil de design interior. Prin urmare, anul acesta vom continua tendințele ecologice și în casele noastre, ceea ce vizează multe aspecte. În primul rând, designul interior: optăm pentru materiale naturale, prietenoase cu mediul: lemn, bambus, ratan și piatră; folosim draperii de in la ferestre și acoperim podelele cu covoare din lână. Un rol important în această tendință joacă și produsele reciclate și second-hand: mobilierul vintage poate fi achiziționat indiferent de mărimea portofelului tău. Tendința ecologică în design interior se manifestă și în produsele pe care le folosim: de la vopsele de perete ecologice care nu conțin substanțe nocive până la produse de curățare de zi cu zi care conțin ingredient naturale. Dacă nu folosești încă oțet, bicarbonat de sodiu și acid citric când faci curat, este timpul să o faci! Nu în ultimul rând, tendința de sustenabilitate în design interior se referă la modalitățile de organizare a spațiului nostru zilnic care trebuie să includă containere de sortare a deșeurilor, saci reutilizabili din pânză, diverse recipiente pentru depozitarea alimentelor și aparate de economisire a energiei.

Junglă urbană

Ce zici de o junglă exotică în casa ta? Anul acesta ne vom înconjura și mai mult de plante verzi – sunt la mare căutare atât ferigile de apartament, cât și palmieri exotici până în tavan, monstera și ficus. Cu cât mai multe plante, cu atât mai bine! Grupați plantele verzi pe pervazuri, rafturi și biblioteci, oferindu-le în același timp cele mai bune condiții posibile și acces la lumină. Pe lângă varietatea plantelor, merită să acordați atenție și ghivecelor, care sunt un alt element decorativ care adaugă varietate spațiului.

Cât mai multă lumină

Cu siguranță una dintre cele mai interesante tendințe de interior ale anului 2023: lumina! Chiar dacă nu ai ferestrele mari pentru a lumina cât maim ult o încăpere, poți apela la niște trucuri de design interior. În primul rând, folosește-te de oglinzi. Oglinzile reflectă lumina și măresc astfel optic spațiul. Acestea sunt încântătoare nu doar prin funcționalitatea lor, ci și prin faptul că sunt decorative în același timp. Suprafețele netede, lustruite, care reflectă razele soarelui sunt o altă modalitate de a obține luminozitate, de exemplu mesele cu blaturi din oțel și decorațiuni metalice. Poți apela chiar și la obiecte și mobilier din sticlă. Lumina este astfel reflectată în vitrine și mobilierul din sticlă, oferind un aer de spațiu deschis, mai spațios decât în realitate.

Să vorbim despre culori

Tendința 2023 nu este nouă, ci mai degrabă este o continuare a sezonului precedent, așa că pariem pe nuanțe intense de cobalt și violet, precum și pe nuanța mai deschisă, lavandă. Există și diverse nuanțe de roșu și maro, conduse de culoarea anului desemnată de Institutul Pantone, Viva Magenta. În acest an, accentul va fi pus și pe nuanțele de turcoaz. Printre acest amestec de culori incitante, se numără și clasicele nuanțe de gri, maro ciocolată și albastru pastel.

Pereții în focus

Arată-mi peretele din camera ta și îți voi spune cine ești – așa putem interpreta una dintre tendințele de design interior ale anului 2023. Un perete atractiv, vizibil de exemplu în timpul conversațiilor online cu colegii de muncă sau care servește drept fundal pentru fotografii elaborate și selfie-uri pe Instagram, câștigă în importanță. Acest perete ar trebui să atragă atenția și să vă exprime la maxim  gustul, personalitatea și interesele voastre. Optează pentru glamour baroc, eclectism retro sau o combinație armonioasă între minimalism și natură. Atunci când decorăm pereții, lucrăm cu culoare și textură, de exemplu folosind tapet decorativ sau panouri din lemn. Nu uităm de ramele în care vom încadra fotografii și tablouri. În plus, alegem și oglinzi, rafturi și biblioteci distinctive, care vor adăposti amintiri din viața noastră, alături de cărți. În 2023, asistăm și la marea revenire a plantelor agățate – poate că acesta este momentul pentru a obține o ferigă tradițională sau o monstera modernă pe peretele tău.