Citește în 3 min 29 Jun 2018

Cum abordez stilul business? 2 circumstanțe în care să porți haine business

Autor: Ratiu Monica
Timp de citire 3 min

stil business

Stilul business este unul mai sobru și mai greu de îmbrăcat, mai ales pentru persoanele care nu sunt obișnuite să îl adopte în fiecare zi. Noi venim în ajutorul tău, a femeii care are nevoie de inspirație sau care vrea să schimbe ceva în stilul de îmbrăcăminte.

Ca să ne fie mai ușor să exemplificăm, am ales să împărțim stilul business în două: stilul business formal și stilul business casual. Pentru că, la fel ca atunci când vorbim despre orice stil, acesta nu are o singură valență și nici o singură situație în care poate fi abordat. Să vedem despre ce este vorba!

Ca o regulă generală, stilul business îl vei adopta sau la locul de muncă, dacă ți se cere, sau la o conferință.

stil businessStilul business formal

Stilul business formal este, după cum îi spune și numele, mai select decât cel casual. De ce? Pentru că trebuie să respecți o anumită ținută, care nu își dă neapărat libertatea de a adăuga culoare, de exemplu.

Hai să vedem în ce situații vei adopta stilul business formal: la un job într-o poziție de management, la o conferință în domeniul în care activezi, o cină corporate sau o decernare de premii.

Pentru doamne, ținuta este compusă dintr-un deux pieces elegant, cu o cămașă; o rochie office cu un sacou elegant. Nu excludem din vedere pantalonii în această situație. Cei mai potriviți sunt cei drepți sau stil creion, cu talie înaltă.

Dacă vorbim despre încălțăminte, pantofii trebuie să fie comozi, dar cu un toc de 5 – 6 centimetri. Sandalele, pantofii deschiși sau cei sport trebuie să iasă din discuție în această situație. De asemenea, dressurile sunt și ele o parte importantă a ținutei, care nu trebuie să lipsească.

Accesoriile cele mai potrivite sunt cele discrete. Alege o brățară simplă, un lănțișor cu pandantiv sau o pereche de cercei simpli.

Culorile pe care le recomandăm sunt cele neutre: alb, negru, maro sau gri. Acestea dau eleganță și sobrietate dress code-ului tău.

Fie că vorbim despre haine, pantofi sau accesorii, acestea trebuie să fie din materiale de calitate. Ele îți vor da un plus de eleganță, chiar dacă nu sunt exagerat de scumpe.

 

Stilul business casualstil business casual

Dres codeul business casual este mai permisiv decât cel business formal. Asta pentru că vei putea îmbrăca și alte culori decât cele neutre sau altfel de materiale.
Stilul business casual mai este denumit și smart-casual. Acesta se potrivește situațiilor în care ți se cere la job să nu folosești un stil casual. De obicei și acesta se aplică pozițiilor de management sau celor în care ai zilnic contact cu clienții.

Doamnelor le este recomandat să îmbrace ținute formate din fuste și un sacou sau pantaloni și sacou. Diferența între acest stil și cel descris mai sus este că poți să adaugi culoare outfitului tău. Culoare și imprimeuri. La fel, sunt admise și materialele mai vaporoase.

Dacă vremea de afară este mai răcoroasă, iar tu te-ai săturat să porți mereu sacou, poți să apelezi și la un pulover, cu o cămașă pe dedesupt.

Pantofii sunt aceeași ca și la stilul formal business: nici foarte înalți, dar nici fără un pic de toc. Culorile trebuie să fie neutre, iar asta este recomandarea noastră pentru că sunt cel mai ușor de asortat.

Accesoriile cele mai potrivite sunt și în acest caz cele discrete. Nu te încărca cu unele mari sau foarte colorate, care să nu se asorteze cu restul ținutei.

Scrie-ne pe Facebook tu în ce situații adopți stilul business? Fie că e vorba de cel formal sau de cel casual.

 

Credit photo: unsplash.com

Citește alte articole