Citește în 4 min 02 May 2018

Cum mă prezint la un interviu

Autor: Ratiu Monica
Timp de citire 4 min

tinuta interviu

O mare dilemă atunci când suntem în căutare de job este cu ce ne îmbrăcăm la interviu. Chiar dacă suntem pregătiți pentru postul la care am aplicat, știm cu toții că se spune că primele 10 secunde din interacțiunea cu o persoană nouă contează cel mai mult. Dacă apuci doar să saluți, cu siguranță cea sau cel din fața ta te va analiza după felul în care ești îmbrăcat.

Venim în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de o grijă înainte să te prezinți la un interviu.

Dress-code-ul de interviu

Desigur, înainte să mergi la un interviu, trebuie să ții cont de poziția pentru care ai aplicat și de compania pentru care ai aplicat. Dacă, de exemplu, aplici pentru o poziție de management, o ținută smart-casual nu te va ajuta la interviu. Cel mai bine este să alegi, ca femeie, o ținută clasică, formată dintr-o pereche de pantaloni negri sau o fustă de aceeași culoare și o cămașă albă. Pentru domni, costumul este cel mai potrivit. Dacă însă aplici pentru un post într-o industrie creativă, ținutele clasice pot părea anoste. Așa că poți să te îndrepți spre un stil casual, mai colorat. Ține cont însă și de textura și modelul hainelor. Dacă sunt prea transparente, prea scurte sau prea strâmte, nu vei face o impresie bună.

tinuta interviu

 

Accesoriile

Știm cu toții că accesoriile sunt cele care completează o ținută și care îi dau personalitate sau o scot din anonimat. Fie că vorbim de inele, brățări sau lănțișoare pentru doamne sau de ceasuri, butoni sau genți pentru domni.

De asemenea, și când vorbim despre accesorii trebuie să ținem cont și de restul ținutei. Dacă aceasta este una sobră, accesoriile foarte colorate s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Însă, un inel sau un lănțișor discret pentru doamne; sau un ceas elegant pentru domni vor face echipă bună cu restul ținutei. La fel și când este să alegem poșeta pentru doamne. Cu siguranță nu vom alege un plic sclipitor, ci mai degrabă o geantă în culori neutre, însă nu una în care să încapă toată garderoba.

tinuta interviu

Pantofii potriviți de interviu

Pantofii sunt și ei o parte importantă a ținutei. Aceștia trebuie să fie comozi și în conformitate cu restul pieselor. Cu siguranță nu vom încălța o pereche de teniși la o ținută sobră; și nici o pereche de pantofi cu toc înalt, pe care i-am încălța cu alte ocazii speciale.

Pentru doamne sunt recomandați pantofii cu un toc mediu, de până la 6 centimetri, iar pentru domni unii eleganți. În niciun caz să nu te încalți cu sandale sau pantofi stiletto. Alege o pereche care să îți fie comozi și care să meargă spre stilul smart-casual.

Cel mai important aspect însă ține de comoditate. Dacă pantofii pe care îi încalți nu îți sunt comozi, pot să îți transmită o stare nu tocmai bună și astfel să ratezi o șansă importantă. Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este ca pantofii să fie curați, fără urme de pete sau de praf.

tinuta interviuAranjatul părului


Da, pe lângă îmbrăcăminte, și părul joacă un rol important la prezentarea la un interviu. Nu spunem neapărat că trebuie să treci pe la un stilist înainte să te prezinți la un interviu, însă trebuie să ai grijă cum îți aranjezi părul. O coafură lejeră te va ajuta mult mai mult decât una de ocazie.

 

Sperăm că sfaturile pe care ți le-am dat te vor ajuta în găsirea ținutei perfecte pentru un interviu, din cap până-n picioare.

Ține cont însă că, pe lângă cunoștințele pe care le deții, atitudinea este una importantă în orice situație. Îmbracă-te și accesorizează-te ocaziei, dar nu lăsa situația să îți acapareze stilul.

Îmbracă-te conform ocaziei, însă nu uita să aduci și stilul personal în față. Cu siguranță va fi un punct în plus pe care îl arăți invervievatorului.

Un alt pont pe care ți-l dăm este să întrebi în stânga și-n dreapta despre dress-codeul pe care îl respectă angajații companiei la care ai aplicat. Sau poți chiar să le urmărești conturile de social media să-ți faci o idee.

Credit photo: unsplash.com

 

Citește alte articole