Eco Travel – un trend sau o necesitate? Sabina Ławrow călătorește singură în jurul lumii. Ne-a povestit despre esența călătoriilor eco și slow travel și despre cum acest stil de a călători este sustenabil. Vă invităm să faceți cunoștință cu Sabina și să aflați mai multe despre ce înseamnă să fii un eco traveler.
Anthony Bourdain – bucătar și călător, dar a preferat să se numească scriitor, și-a creat propriile emisiuni de televiziune. Un om care a călătorit prin toată lumea, fiind la vârsta lui mijlocie, descoperind și trăind-o aproape ca un copil, foarte emoționat (încă) în fața camerei. Nu i-a fost frică de subiecte dificile niciodată, a stat la masă cu oameni de toate vârstele, atât vedete cât și oameni obișnuiți. El a fost și este încă o sursă de citate și gânduri care vor fi mereu demne de a fi amintite. Unul dintre preferatele mele este:
„Călătoritul nu este ușor. Nu este tot timpul confortabil. Uneori este dureros și poate frânge inimi. Dar este ok. Călătoritul ne schimbă și așa și trebuie. Ne lasă urme adânci în memorie, conștiință, în suflet și pe corp. Devine ceva al nostru. Sper ca și noi să lăsăm în urmă ceva bun, în fiecare loc prin care am trecut.”
Acest citat a fost spus într-un context mai amplu, însă îl vom prelua ca și punct de plecare pentru articolul acesta despre eco traveling.
Călătoritul ca un vis devenit realitate
Călătoritul nu a fost niciodată atât de simplu ca în zilele noastre. Liniile aeriene low-cost au revoluționat călătoritul în întreaga lume, iar acestea au apărut de vreo 10-15 ani. Cei mai mulți dintre noi călătorește în afara țării cel puțin o dată pe an. Pe parcursul celor câteva săptămâni în care călătorim, aproape toți avem plăcerea să descoperim oameni și culturi noi, inspiraționale. Dacă dorim să rezumăm într-un cuvânt ceea ce fac bloggerii de travel, acesta este ”inspiră”. Ei motivează și arată că este posibil să mergi în vacanță în locurile mult visate. Sau poate chiar trăiesc din călătorii? Ei dovedesc că acesta este cel mai bun scenariu pentru viață. Dar nu trebuie uitat că, cu toată această valoare, trebuie să vină și responsabilitatea.
Responsabilitatea – primul principiu al călătorului
Călătorii cu normă întreagă preiau adesea subiectele ecologiei, inegalităților sociale, minimalismului în călătorii sau așa-numitul slow traveling. Una dintre acțiunile mele preferate este The Adventure Bag. Campania lansată de Jackson Groves, care ne încurajează să colectăm un sac de deșeuri de prin locurile unde călătorim. Nu vă întrebați cine le-a lăsat în urmă, doar lasă locul mai curat decât l-ai găsit. Pur si simplu. Pot fi deșeuri de pe plajă sau drumeții la munte. Nu mai crede că nu e problema ta, că altcineva a lăsat asta. Trebuie să recunosc că am început mai întâi din propria mea curte. Locuiam în Londra la acea vreme, iar în drum spre metrou vedeam mereu multe gunoaie. Fără să filosofez, am început să le adun în fiecare zi în drum spre serviciu și să le arunc la coșurile de gunoi de la metrou. Vecinii au fost surprinși la început, apoi au comentat că „în sfârșit cineva”, iar după ceva timp au început să facă și ei la fel. Dar poate cel mai mare șoc pentru mine a fost cantitatea de gunoi pe care am văzut-o în Norvegia. Știm cu toții că țările în curs de dezvoltare au o mare problemă cu asta, dar Scandinavia!? Era o parcare lângă Lofoten, unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa.
Pe ce se bazează slow travel
Poate că această idee nu îi atrage pe mulți, dar ce ați zice dacă am evita traseele din ghidurile turistice? Cele mai populare situri UNESCO produc cel mai mult gunoi. Sunt și zonele cele mai frecventate de turiști. În spiritul slow travel, te poți gândi să ieși de pe drumurile bătătorite, iar alternativa la Machu Picchu este Choquequirao, iar pentru Antelope Canyon, alte câteva canioane de nisip din zonă. Pe plan local, în România, decât să mergi pe Valea Prahovei, ce ai zice de un traseu în Întorsura Buzăului sau Munții Măcin? Mai ales dacă nu ne plac aglomerația. Slow travel înseamnă și asta, evitarea locurilor foarte aglomerate de turiști.
Este o abordare diferită a călătoriei, care se concentrează nu pe numărul de locuri pe care le-am vizitat, ci pe relația noastră personală aprofundată cu oamenii, cultura și mâncarea locală. Slow travel înseamnă și să nu te grăbești să bifezi cât mai multe obiective turistice. Mai degrabă, în slow travel este vorba de încetinirea ritmului tău pentru a călători la viteza potrivită. Experimentează în loc să te grăbești, găsește echilibrul potrivit între ritmul prea rapid și prea lent. O astfel de călătorie are ca scop educarea și ideea de a fi în momentul prezent, rămânând în același timp o călătorie sustenabilă față de comunitățile locale și de mediu.
Calitate, nu cantitate – la fel se aplică și în călătorit
De asemenea, merită să ne gândim dacă putem vedea toată Italia într-o săptămână sau două? Are sens? În loc să conduci ca un nebun și să bifezi doar câteva locuri, de ce să nu stai într-un singur loc și să experimentezi pe deplin? În același timp, poluăm mai puțin mediul. O distanță mai scurtă de transport înseamnă, de asemenea, mai puține noxe și mai puțină benzină. Fiind acolo, ne va fi mai ușor să sprijinim afacerile locale. Turismul de masă este controlat de marile corporații, iar profiturile nu ajung la micile firme locale. Cel mai bine este să stați în pensiuni și hoteluri mici, de familie, airbnb sau agroturism. Conform principiului economiei – cu cât lași mai aproape banii, cu atât mai repede se vor întoarce la tine.
Locuri bune pentru tine și Planetă
Alege hoteluri care trăiesc în armonie cu natura. Sunt din ce în ce mai multe asociații și comunități care promovează astfel de locuri de cazare. Anul acesta am vizitat un astfel de hotel sustenabil în Tirolul de Sud, Italia. Naturhotel Leitloff este unul dintre puținele locuri din Europa care este complet independent din punct de vedere energetic și climatic. Ei folosesc panouri solare și propriile lor sobe ecologice cu lemne. Multe hoteluri din Islanda folosesc energia geotermală, care este din belșug. Dar asta nu este tot, hotelul are chiar propria fermă și grădină, iar ceea ce produc ei aterizează direct în farfuria oaspeților. Toate mesele sunt pregătite în funcție de sezon. Hotelul, după o renovare generală recentă, este și el construit integral din materiale de construcție naturale. În plus, este un hotel de familie și toată lumea se simte ca un oaspete special aici, ca un musafir. Afectează cheltuielile înnoptarea la un astfel de hotel? Nu neaparat. Verificați singuri.
Spre încântarea mea, în tot mai multe hoteluri văd mesajul, deseori prezentat într-un mod plăcut sau distractiv: „Poate că nu trebuie să folosești un prosop nou în fiecare zi? Dacă vrei să-l folosești din nou – atârnă-l, iar dacă vrei unul nou, lasă-l pe podea. ” Și o văd mai degrabă în hotelurile mai bune. Ecologia este stilată, nu intră în conflict cu luxul! Uneori merită să ne gândim și dacă avem nevoie de toate aceste sticle mici cu șampon sau gel de duș. Le vom folosi cu adevărat sau vor ajunge într-un sertar, acasă? Cu toate acestea, acele mici sticluțe sunt o alegere bună pentru mediu, deoarece un hotel folosește dozatoare mari și reumple acele recipiente. Există și hoteluri care chiar reciclează săpunul! Săpunul folosit este colectat și supus unui alt tratament termic care ucide orice bacterie. Săpunurile noi obținute sunt cel mai adesea donate fundațiilor care sprijină comunitățile sărace.
Economiile și călătoriile
Ecologia înseamnă și economisire. Luați, de exemplu, costurile cu curentul și apa – dacă nu plătim aceste facturi în timpul călătoriei, de multe ori lăsăm lumina aprinsă când ieșim, din lene. Poate că nu plătim direct, dar cu siguranță este inclus în prețul zilei hoteliere. La fel si cu apa. Și nu este vorba doar de bani. Am fost recent în Iordania. Abia la sfârșitul călătoriei am aflat că apa acolo este limitată! Încălzirea globală, clima deșertică determină această țară să se lupte cu o problemă uriașă a apei. Nu numai pentru băut, ci și în general. Din păcate, acest fenomen va crește în timp, mai ales în țările tropicale. Ca turiști, suntem ascunși sub un abajur, acesta fiind un adevăr inconfortabil, așa că se ascund de noi aceste informații. Hotelul face rezerve pentru confortul nostru, dar într-un fel luăm această apă de la localnici. A fost un șoc pentru mine, deși văzusem atât de multe.
Ce bine poți face în timp ce călătorești?
Ce putem face în timpul călătoriilor noastre? Putem educa. Putem spune politicos personalului hotelului că, de exemplu, nu separă gunoiul sau să întrebăm ce se întâmplă cu resturile de la micul dejun? Se poate dovedi că informațiile vor merge mai sus și vom avea un impact asupra schimbărilor în managementul hotelului. Nu mă așteptam (călătoriile sunt cel mai bun profesor) să-mi influențeze deciziile de reciclare atât de mult călătoriile mele. Acum sortez, arunc în recipiente potrivite și gunoiul îmi dispare ca prin magie din fața ochilor.
Nu știm ce se va întâmpla în continuare. Doar 30-40% din plastic este reciclabil, restul este îngropat sau ars, aruncând în atmosferă sute de tone de gaze cu efect de seră. Jumătate din materialele plastice colectate pentru reciclare sunt exportate în țări din afara UE. Și în țările în curs de dezvoltare, putem vedea perfect ce se întâmplă în continuare și cât de multe deșeuri din plastic se generează în continuare. Râurile și drumurile sunt pline de plastic și deșeuri. Când călătoream cu autobuzul local prin Africa, știam perfect, fără să-mi scot nasul pe geam, dacă trec prin sat. Pur și simplu mirosea a plastic. Pe același sol contaminat, au plantat mai târziu morcovi în grădina lor de acasă. Dacă nu îndrăznim să vorbim cu localnicii, poate măcar limitați producția de sticle de plastic la fața locului luând cu voi sticla de apă. Să bem apă de la robinet oriunde putem și unde este potabilă. În toată Europa, apa de la robinet poate fi filtrată. În Islanda, apa de la robinet este mai bună și mai gustoasă decât cea îmbuteliată în sticlele noastre. Spre bucuria mea – vad tot mai multe pensiuni ieftine care au dozatoare de apă pentru a-ți umple sticla cu apă. Total gratuit.
Transport alternativ
Personal nu-mi plac extremele, ca și călător cu normă întreagă, aș fi ipocrită dacă aș cere să renunț cu totul la călătoriile cu avionul. Acest subiect este pus în discuție din ce în ce mai des. Într-adevăr, din punct de vedere al kilometrilor, cele mai verzi sunt vapoarele, apoi trenurile, autobuzele, mașinile și în final avioanele. Doar la distanțe mari, zborul se dovedește a fi nu doar cea mai convenabilă variantă, ci și asemănătoare transportului rutier în sensul amprentei ecologice lăsate în urmă. Deci, poate pentru rute mai scurte, de exemplu Berlin-Varșovia, merită să luați în considerare trenul în loc de avion. Și la fața locului, uneori este mai bine să luați un autobuz (benzile speciale de autobuz le fac mult mai rapide în orele de vârf) sau metroul. Este adesea cea mai mare aventură, mai ales în călătoriile mai lungi. Am călătorit părți din Africa, America de Sud și Asia de Sud-Est cu autobuzele locale. Contrar aparențelor, comunicația cu autobuzul pe distanțe lungi în Asia sau America de Sud funcționează mai bine decât în Europa. Conducând prin Peru și Bolivia, am folosit regulat autobuzele de noapte. Economisisem niște bani și cu ocazia cazării! Iar autobuzele erau atât de bine echipate încât nu văzusem niciodată astfel de autobuze în Europa. Scaunele erau aranjate la alt nivel, aveam mult spațiu pentru picioare și bagaje de mână, la fel ca în clasa I în avion. Preț? 10-15 dolari pentru 500 sau 1000 km. Am întâlnit și colegi de drum, alți pasageri, și am avut ore întregi să facem schimb de idei.
În Lisabona, însă, am folosit tramvaiele istorice. Vechile vagoane din lemn arătau frumos în fotografii, dar călătoria a fost și o ocazie perfectă de a-i întâlni pe localnici și de a vedea cum arată cu adevărat viața lor. De regulă, este mai ușor să cunoști cultura unei țări într-un bar decât într-un muzeu. De asemenea, este o idee grozavă să închiriezi o bicicletă la fața locului și să te miști cu propriii mușchi, cu o amprentă zero asupra mediului. Nu mai zic că este și sănătos. Este perfect pentru city break. Nu trebuie să ne facem griji cu privire la parcare, vom ajunge peste tot, de multe ori și cel mai rapid. Orașele mari precum Berlin (unde nu se poate intra cu mașina fără autocolant eco, mașinile vechi și diesel sunt interzise) sau, recent, chiar și în Londra, sunt făcute piste pentru bicicliști. Aveam vreo 10 km de mers în drum spre serviciu când locuiam în Londra. Aproximativ 40 de minute cu bicicleta, și cu metroul făceam la fel, ba chiar 40 de minute minim, adesea făceam și mai mult. Când vă deplasați între orașe, merită să luați în considerare și opțiunile bla bla car sau pur și simplu să întrebați alți turiști călători pe care îi cunoașteți din oraș dacă nu merg pe aceeași direcție și să împărțiți costurile de călătorie. Obțineți și niște prietenii noi garantate.
Călătorul conștient este un călător bun
Când părăsiți orașul și vizitați parcuri naționale, încercați să nu vă îndepărtați de poteca marcată. Nu toată lumea știe că în astfel de locuri este interzisă culegerea de ciuperci sau chiar de conuri. Toate acestea sunt pentru a proteja natura. La fel și cu un recif de corali. Recent am fost la Marea Roșie și m-a surprins cât de grav avariat este reciful de corali. Apa era limpede și nu știam de ce murea reciful… S-a dovedit că din cauza oamenilor. Prea mulți oameni au atins coralii, au călcat pe ei și au distrus țesutul delicat al vieții subacvatice.
Unul dintre subiectele mai puțin discutate este aruncarea deșeurilor organice, biodegradabile, de ex. fructe. Deși este acceptabil să arunci un miez de măr undeva în tufișuri, aruncarea unei coji de banană poate să nu fie o idee atât de bună. Asta pentru că pentru a transporta bananele în Europa, acestea sunt stropite cu o mulțime de substanțe chimice pentru a elimina dăunătorii. Și acestea sunt substanțe complet diferite față de cele folosite în agricultura locală. Poate că nu este mare lucru, dar poate dăuna, de exemplu, insectelor. La fel, un muc de țigară care conține o mulțime de substanțe otrăvitoare poate fi mortal pentru micii noștri prieteni. Ecosistemul este un sistem de specii înrudite și este foarte sensibil. După cum au descoperit singuri neozeelandezii, nu cu mult timp în urmă, au importat câteva animale din Europa (inclusiv șobolani, opossum), care, neavând adversari naturali, s-au înmulțit într-un ritm amețitor, devenind o specie invazivă, amenințătoare. La sosirea în Noua Zeelandă, am fost verificați temeinic – dacă avem noroi pe pantofi sau în cort (unde pot fi insecte). De asemenea, nu ai voie să aduci carne sau fructe din alte țări.
Să facem prioritatea noastră grija față de aceste locuri extrem de amenințate, care necesită călătorii responsabile. Să fie aceasta contribuția noastră la protejarea generațiilor viitoare. Întrebați ce mănâncă girafa și cumpărați mâncare specială pentru ea din parcul național, nu-i da ce ai tu prin rucsac. Păstrează prăjiturile pentru seara când ți-e foame. Rațele noastre obișnuite nu trebuie hrănite cu pâine, ci cu semințe sau legume.
Partea pozitivă și negativă a suvenirurilor
Nu știu dacă mai face cineva acest lucru, dar nu ar trebui să cumpărăm niciodată suveniruri din animale sau părți din ele, nici scoici sau corali – mai ales când nu îi cunoaștem originea. Industria turismului este o afacere uriașă pe care toată lumea își dorește să o câștige, iar aceste lucruri sunt cel mai adesea obținute ilegal.
Unul dintre cele mai mari secrete ale industriei turismului este că aproape toți magneții din lume sunt fabricați în China. Și să ne gândim de două ori dacă avem nevoie de obiectul acela și dacă peste un an va ajunge într-un dulap sau, și mai rău, într-un coș de gunoi. Port de cinci ani același breloc, făcut de un meșter de pe stradă, deși în ultima perioadă m-am mutat de 5 ori. Am schimbat cheile, dar am păstrat același breloc. Îmi place și să colecționez cărți poștale frumoase, dar mă țin de regula că trebuie să fie cu portrete, apoi păstrez un singur stil. De regulă, cele mai bune cadouri pentru cei dragi sunt experiențele culinare sau băuturile locale. Vei împărtăși o parte din cultură cu ei, la urma urmei, gastronomia este o bucurie a vieții.
Ai de ales – alege înțelept
Și dacă tot a venit vorba de gastronomie, îl voi menționa din nou pe Anthony Bourdain. Într-una din emisiunile sale „Parts Unknown” din Jamaica, după ce l-a întâlnit pe Chris Blackwell, fondatorul Island Records, a ajuns la concluzia că problema este că oamenii bogați vor să trăiască o viață simplă, precum cea a unui pescar jamaican. Dar ei trăiesc acea viață pentru că nu au bani. Nu este vorba despre noi toți să devenim extremiști de mediu. Tot ce este dus la extrem este rău. Este suficient și va fi mult, dacă atunci când avem de ales – să alegem cu înțelepciune. Să ne gândim la microcosmosul din jurul nostru. Răspunzând la întrebarea din titlu – așa devii un eco traveler. Nici tendința pe termen scurt și nici capriciul milenialilor bogați nu te face un eco traveler, ci deciziile raționale din călătoriile, cele care au un beneficiu pe termen lung. Eu voi continua să călătoresc etic, încearcă și tu!
Sabina este una dintre cele mai populare bloggerite de travel. Acum câșiva ani și-a dat demisia dintr-o corporație și a decis să călătorească singură în întreaga lume. A vizitat 9 de țări de pe 6 continente. Este scriitoare, fotograf și lucrează pentru debutul ei în regie.
O poți urmări aici: https://www.instagram.com/samaprzezswiat/