Citește în 4 min 14 Oct 2022

Cum să iubești mai mult toamna?

Autor: Georgiana
Timp de citire 4 min

”Toamnă, iar tu…” este o expresie plină de melancolie, fiind un fel de ”la revedere” adresat verii, sezonului în care suntem în vacanțe, ne bucurăm de soare și relaxare.

Cu toate acestea, toamna are farmecul ei, trebuie doar să îl descoperi. Pe timp de toamnă, pătura pufoasă și o ceașcă de cafea aromată vor fi prietenele noastre de nădejde. De îndată ce o pagină este eliminată din calendar (mai face cineva asta?), odată cu trecerea zilei de 23 septembrie, zilele devin cumva automat mai scurte, nopțile mai întunecate, iar diminețile mai reci. Ne vom înfășura într-un cocon de haine călduroase. Sărind peste bălți, ne vom întoarce la acele vremuri de altădată, de pe vremea când ne jucam în copilărie de-a cursa cu obstacole. Hei vară, de ce nu ai stat mai mult cu noi?

De ce nu ne place toamna?

Niciun anotimp al anului nu simbolizează atât de mult trecerea timpului și fragilitatea lucrurilor la fel de bine ca toamna. O observăm în împrejurimile noastre, chiar și atunci când observăm pe balcon din ce în ce mai multe mușcate triste sau frunze îngălbenite care mor încet. Nu mai sunt multe zile până la sfârșitul anului, toamna devine timpul pentru rezumate, îndeplinirea obiectivelor încep să ne preseze – dacă nu ai realizat nimic din ceea ce ți-ai planificat, s-ar putea să simți o mică panică. Există, de asemenea, nervozitate în aer cu privire la întoarcerea la școală, la universitate și la muncă. Chiar dacă ne plac îndatoririle noastre zilnice, este mai greu să revenim la realitate după săptămâni însorite, relaxante.

Cum să o iubim mai mult?

Unora le place toamna și chiar o iubesc. Nu știm dacă mirosul de zacuscă, plăcintă cu mere cu scorțișoară sau poate latte-ul cu dovleac este motivul sau poate se datorează confortului seriilor lungi petrecute cu o carte bună sau urmărind un serial captivant… În orice caz, toamna poate fi prietenoasă și este chiar necesar să fie prietenoasă – mai ales în lupta împotriva depresiei, a motivației scăzute. Cheia este o atitudine pozitivă. Dacă tot îți spui că urmează luni gri și neplăcute, chiar așa vor fi.

Haideți să nu ne mai plângem, să vedem frumosul din ceea ce ne oferă toamna. Și oferă multe. Ce să faci ca să-ți placă?

Ieși afară!

Pentru a descoperi frumusețea toamnei, părăsește-ți zona de confort, ieși cât mai mult din casă (la urma urmei, nu ești un animăluț care adoarme în vizuina lui din septembrie până în primăvară), cât de des posibil și nu numai pentru a merge la muncă sau la școală. Savurați razele prețioase ale soarelui și încercați să vă amintiți cât mai multe ”tablouri” de toamnă – primele dintre ele vă așteaptă, de exemplu, în parc. Toamna este, de asemenea, un moment bun pentru vizitele de seară la restaurante, cafenele și galerii de artă.

Ai grijă de spațiul din jurul tău

O atitudine pozitivă nu se poate crea din nimic – încearcă să te înconjori cu lucruri care te pun într-o stare bună. În primul rând, organizează-ți spațiul de lucru. Curățenia de toamnă ar trebui să fie același obicei ca și curățarea de primăvară. Creează o oază de liniște și confort în apartamentul tău – uneori chiar și o lumânare minunat parfumată sau niște perne colorate vor influența atmosfera. Dacă aveți nevoie, obțineți flori proaspete sau o veioză a cărei lumină este similară cu cea a zilei.

Găsiți un hobby pentru serile de toamnă

Puzzle-uri, șah, compunerea propriilor lumânări parfumate sau poate broderii? Acum este momentul perfect pentru a descoperi noi activități sau pentru a reîmprospăta un vechi hobby – serile lungi reprezintă o scuză bună pentru a te reapuca de un hobby pe care l-ai abandonat din lipsă de timp în trecut.

Citește alte articole