Eroinele acestor timpuri: Victoria și Eugenia, SHEROs from Ukraine

Georgiana
|
18 October 2022
|
Timp de citire 6 min
Timp de citire 6 min

Curajul femeilor ucrainene uimește întreaga lume. În timpul războiului, acestea poartă o responsabilitate uriașă pe umerii lor: ele dintre ele reprezintă principalul sprijin pentru familiile și copiii lor, indiferent dacă au plecat în străinătate sau au ales să rămână în patria-mamă , ajutând în diverse moduri.  Alte femei se duc pe front, în locuri cu adevărat periculoase pentru a lupta pentru patrie. Reprezentanții acestui din urmă grup sunt Victoria Kravchenko și Eugenia Emerald – femei soldați, femei pline de putere, adevărate SHERO.

SHERO – fețele eroismului

Când am creat colecția SHERO, am dedicat-o eroinelor de zi cu zi, femeilor care acționează în moduri diferite pentru a-și schimba atât propria viață cât și a altora, femeilor care inspiră și demonstrează constant că eroismul are mai multe fețe. Una dintre ele este să lupți în apărarea țării, a valorilor și a celor dragi – știm foarte bine acest lucru din cărțile de istorie, iar în ultimele luni am asistat la asta urmărind evenimentele dramatice care se desfășoară în Ucraina. Prin urmare, atunci când căutam ambasadori ucraineni pentru promovarea colecției SHERO, alegerea a fost evidentă pentru noi – Victoria Kravchenko și Eugenia Emerald sunt reprezentanți ai femeilor ucrainene care se confruntă cu un pericol mortal în viața de zi cu zi, luptând pentru tot ce este important și aproape de ele.

A fi soldat nu este o activitate toată lumea, deși nu ne referim la gen în această afirmație. 42.000 de femei sunt în serviciul armatei ucrainene. O mie dintre ele ocupă poziții de comandă, perfect capabile să facă față atât muncii fizice foarte grele, cât și stresului. Se luptă pe toate fronturile pe picior de egalitate cu bărbații și, mai mult, numărul femeilor care vor să apere Ucraina este în continuă creștere. Sincere, de neclintit, curajoase, ele distrug toate stereotipurile de gen și demonstrează prin propriul exemplu că nimic nu este imposibil pentru femei. Spiritul lor patriotic nu poate fi oprit. Aceste femei sunt eroine în sensul cel mai literal.

Victoria Kravchenko – ”avem o putere de neimaginat și suntem capabile de absolut orice!”

Victoria Kravchenko este psiholog militar și activează în Forțele Armate ucrainene încă din 2008. S-a alăturat Armatei la vârsta de 16 ani, cu deplină cunoaștere și responsabilitate a funcțiilor care i-au fost încredințate. De-a lungul anilor, ea a câștigat gradul de Maior. Zilnic, Victoria îi ajută pe cei care luptă având grijă de sănătatea lor mintală. Rolul ei este incredibil de important – importanța psihologilor militari în Ucraina a crescut de la izbucnirea războiului din 2014. Sunt necesari specialiști nu numai pe front, ci și în alte puncte de adunare a trupelor, cazărmi, centre de antrenament – oriunde sunt soldați care se pregătesc pentru luptă, precum și pentru întoarcerea din ea. Psihologii militari învață cum să se ocupe de stările mentale negative, atât în ​​ceea ce privește propria persoană, cât și pentru a-și ajuta tovarășii de arme. La urma urmei, apariția unor reacții precum stupefacția, panica, agresivitatea, isteria etc. este o rană mai ales asupra sufletului.

„În linia frontului, soldații au nevoie de sprijin constant, au nevoie de o persoană în care să aibă încredere și căreia îi pot încredința gândurile fără teama de a fi judecați. Și gândurile aflate sub stres constant pot fi foarte diferite, iar acest lucru este normal. Este o reacție normală a corpul la circumstanțe anormale. Dacă ții totul pentru tine, consecințele pot fi periculoase. Prin urmare, este important să eliberezi astfel de gânduri, să le împărtășești. Psihologii ajută la reducerea chiar și a riscului de a dezvolta PTSD (nr. Tulburarea de stres post-traumatic)”, – spune Victoria.

Deși rolul ei principal este de autor și susținere a soldaților, ea se confruntă, de asemenea, cu realitatea războiului, în special cu despărțirea de fiul și soțul ei. Cu toate acestea, după cum subliniază ea, familia este însă cel mai important lucru pentru ea, doar că, acum, fiecare bărbat și femeie ucraineană face parte dintr-o singură familie. Victoria se dăruiește pe deplin muncii sale, îi sprijină pe ceilalți, crede în puterea ei, iar puterea de a acționa vine din sufletul ei, din principiile și valorile pe care le-a moștenit de la părinții ei.

“Visez să trăiesc sub cerul liniștit al Ucrainei noastre. Visez la o copilărie fericită pentru toți copiii țării noastre. Visez oameni excepțional de prietenoși și umani în țara noastră. Visez că ajutorul meu ca psiholog militar își va pierde importanța în absența oricărei acțiuni militare din întreaga lume”. – marturiseste Victoria cand este întrebată despre planurile de viitor și despre propriile ei vise.

Eugenia Emerald – ”Sunt bună la a lupta pe front, așa că asta fac”

Eugenia Emerald este sublocotenent, lunetist al Regimentului Special „Safari” NPU. Ea se hotărâse deja să facă serviciul militar în urmă cu 10 ani când s-a prezentat la departamentul de înrolare. Ea a luat parte la luptă de la începutul invaziei ruse – experiența ei de luptă este deja de 6 luni și jumătate. Eugenia este singura femeie din echipă, iar acest lucru are și părți bune, și părți mai puțin bune, după cum ea singură declară. În primul rând, a trebuit să se obișnuiască să funcționeze într-un grup de bărbați și cu un sistem cu ierarhie strictă și respect pentru ordine. Eugenia luptă împotriva discriminării de gen și speră cu tărie că în curând atitudinile față de femei se vor schimba și vor fi tratate cu mai mult respect și înțelegere. Cu toate acestea, cea mai mare dificultate nu este viața de zi cu zi în timpul războiului, ci separarea de cei dragi. Pe lângă dorul de familie și prieteni,  tristețea este și mai mare din cauza pierderii camarazilor în luptă. Eugenia recunoaște că în timpul războiului a fost aproape să-și piardă prezenta de spirit când prietenii ei din regiment, inclusiv mentorul ei, au fost uciși în timpul luptei.

“Cred că această durere mi-a umplut complet inima și mi-a amintit de tot, absolut tot ce s-a întâmplat în timpul războiului – toată durerea. Acele momente au fost extrem de dificile, dar așa cum am mai spus, doar timpul vindecă totul.” – mărturisește Eugenia.

Nu are nicio intenție să renunțe și, în ciuda războiului, încearcă să-și găsească voința de a trăi. În fiecare zi își amintește de lucrurile care au făcut-o fericită în vremuri de pace. Ea încearcă să zâmbească ori de câte ori este posibil și să fie recunoscătoare chiar și pentru micile momente de fericire. Paradoxal, în timpul războiului, Eugenia și-a amintit din nou despre ce înseamnă viața. Vrea să crească, să învețe lucruri noi, să se implice în dezvoltarea comunității… Își dorește o viață normală, fericită. Ea crede ferm în ea și în ceilalți oameni, în propriile abilități și, în sfârșit, în victorie și un viitor fericit, cu care are multe planuri.

„Visez și eu să merg la Disneyland cu fiica mea pentru că i-am promis acest lucru înainte de război. La început nu a fost timp, apoi am investit banii într-o afacere de familie și dezvoltare. Acum mi-e clar că imediat ce se termină războiul cu victoria noastră, voi găsi bani și timp și o voi duce pe fiica mea la Disneyland”. – adaugă Eugenia.

Interviurile complete cu cele două femei ambasador ale colecției SHERO sunt disponibile pe site-ul ELLE Ucraina:

https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-evgeniya-emerald-pro-te-yak-vidnayti-u-sobi-bazhannya-zhiti-dali-popri-viynu-rol-zhinok-u-maybutniy-vidbudovi-ukraini-/

https://elle.ua/ludi/interview/geroinya-nashogo-chasu-viyskova-viktoriya-kravchenko-pro-sluzhbu-rol-zhinok-u-maybutniy-vidbudovi-kraini-ta-vnutrishnyu-silu/

 

Sesiunea foto a fost pregătită de echipa ELLE Ucraina:

fotografii: Alina Chopenko;

stilist: Sasha Kutovy;

asistent stilist: Yaryna Lobanova;

machiaj: Marina Kruk;

hairstylist: Danylo Martemianov.