Modă, dress-code, stil

black tie

Vă povesteam într-un articol mai vechi care este diferența dintre dress-code și stil, iar astăzi vrem să reluăm ideea, referindu-ne la domni în principal.

Așadar, să vedem care sunt aceste diferențe și cum putem să definim, în mare, cele două concepte. Inclusiv despre modă.

Dress code business casualCe este moda?

Moda este conceptul care înglobează conceptele care definesc trendurile din anumite perioade, fie că e vorba de ani sau de sezoane. Aici ne referim atât la haine, cât și la accesorii și make-up. De obicei, în prezentările de modă sunt prezentate stiluri pe care nu neapărat am putea să le purtăm în viața de zi cu zi, dar care totuși dau trendurile.

Ce este dress-codeul?

Dress code-ul este acea cerință de care trebuie ținut cont în momentul în care suntem invitați la un anumit eveniment. Acesta se împarte în mai multe categorii: black tie, business, business-casual, casual, sport.

Dress-code black tie

Dress codeul black tie se pretează de cele mai multe ori la evenimente de gală, cocktails, la care costumul negru, fie că e cu sacou sau cu frac, se potrivește cel mai bine. În materie de accesorii, butonii nu trebuie să lipsească, la fel și cravata, papionul sau ascotul. Pantofii trebuie neapărat să fie negri, eleganți, care să se potrivească cu restul ținutei.

Dress-code smart casualDress code business casual

Dress-code-ul business-casual este cel mai des întâlnit la persoanele cu rol de conducere în diverse instituții, sau cei care lucrează în contact cu alte persoane în timpul jobului de zi cu zi. Din acesta nu trebuie să lipsească sacoul, pantalonii eleganți și o geantă sau un rucsac elegant. Și aici cei mai potriviți sunt pantofii, așa că alegeți o pereche confortabilă, pe care să vă fie drag să o încălțați zilnic.

Dress-code smart casual

Smart-casual este dresscodeul pe care îl adoptăm în cele mai multe situații, fiind cel mai versatil și cel mai permisiv dintre toate stilurile enumerate mai sus. De obicei, un tricou sau o cămașă, împreună cu o pereche de pantaloni tip jeans sau colorați, alături de o pereche de teniși sau mocasini formează cea mai bună combinație. Acest stil este abordat în viața de zi cu zi de cele mai multe persoane, însă se potrivește și la anumite petreceri care îl cer, la zile de naștere și chiar nunți sau botezuri.

Dress codeul sport

Dress-codeul sport este întâlnit în situații specifice: mersul la sală, la alergat sau la petreceri tematice, care îl cer. Bine-nțeles, aici vom alege haine sport, lejere și încălțăminte în ton cu restul ținutei: adidași sau sneakers.

Acum că v-ați făcut o idee în mare despre ce înseamnă moda și dress-codes, trecem la ultima parte a articolului.

Ce este stilul?

Auzim deseori termenul de stil, dar de cele mai multe ori acesta este confundat sau cu moda, sau cu dress-code-ul. Pentru a elimina această dilemă, vă propunem o definiție simplă: stilul înseamnă să îți alegi din modă ceea ce îți stă bine și ce te caracterizează.

Trebuie să ne amintim că nu toată lumea arată ca cei care urcă pe catwalk, așadar trebuie să ne îmbrăcăm în primul rând cu haine care ni se potrivesc, care ne sunt comode și care ne sunt la îndemână.

Însă, când vine vorba de accesorii se face de fact diferențierea între stiluri. Accesoriile sunt cele care dau personalitate ținutei și cele care te vor scoate din anonimat. Fie că vorbim despre genți, rucsaci, butoni, ochelari, ceasuri sau brățări. Alege-le pe cele care îți plac cel mai mult și poartă-le la ocazii cât mai numeroase, iar lumea te va recunoaște după ele și după individualitatea pe care o dau stilului.

Author: Ratiu Monica

Ginger. Cat lover. Social media enthusiast.