Citește în 4 min 29 Oct 2021

Nu doar Halloween. Ce sărbătoresc mexicanii de Ziua Morților?

Autor: Georgiana
Timp de citire 4 min

În zilele de urmează, ne vom distra de Halloween, însă mai este încă o sărbătoare ce se petrece în aceeași perioadă: află ce sărbătoresc mexicanii de Ziua Morțior:

Zilele de final de octombrie înseamnă pentru mulți Halloween, însă nu și pentru mexicani. Fiecare țară are obiceiul său: în acest moment, în Mexic există o sărbătoare complet diferită – cu parfum de rulouri dulci, presărate cu petale de flori galbene și portocalii și decorațiuni din cranii colorate și schelete, cu ocazia Zilei Morților, Dia de Muertos – o afirmare a vieții și a morții. Ambasadorul nostru și jurat al competiției Lifespiration Starts Here, Agata Stankiewicz, cunoscută sub numele de @sugar.ladyyy , a mers pe continentul sud-american pentru a vedea și savura de la fața locului acest lucru neobișnuit, acest festival colorat, vă va spune mai multe despre tradiția mexicană. Iată ce ne-a povestit:

Dia de Muertos – celebrarea veselă a morții

Dia de Muertos, sau Ziua Morților, este cea mai veche sărbătoare religioasă mexicană în onoarea vieții de apoi a morților și a legăturilor de familie, iar tradiția sa datează din religiile precolumbiene și are 3000 de ani vechime. Sărbătorile se desfășoară pe mai multe zile. Mexicanii cred că, de la miezul nopții din 31 octombrie, sufletele copiilor decedați coboară pe Pământ din cer și se reunesc cu familiile lor pe 1 noiembrie, iar sufletele adulților decedați vin în vizită pe 2 noiembrie. Contrar obiceiurilor și înțelegerii noastre locale despre moarte, Dia de Muertos este foarte colorată și veselă, deoarece înseamnă o întâlnire mult așteptată cu cei dragi care nu mai sunt printre noi. Mexicanii cred cu tărie că buna primire a spiritelor rudelor decedate le va asigura bunăstarea, sănătatea și protecția împotriva necazurilor. Este demn de remarcat faptul că, pentru mexicani, viața și moartea sunt strâns legate între ele, iar moartea nu este un motiv de tristețe sau doliu. Conștientizarea ei ne face să iubim viața mai mult, să o apreciem și să luăm tot ce este mai bun din ea. Mexicanii sunt una dintre cele mai religioase națiuni din lume, iar această sărbătoare este cea mai colorată și veselă din cultura lor. Ei o iubesc, pur și simplu!

Care este diferența între Dia de Muertos și Halloween?

Această sărbătoare, contrar aparențelor, nu are nicio legătură cu Halloween-ul, deși se sărbătorește în aceeași perioadă. Dia de Muertos își are rădăcinile în cultura precolumbiană și, încă de la început, scopul său a fost să se închine legăturii cu spiritele strămoșilor. Pe de altă parte, Halloween-ul vine de pe un continent complet diferit, iar originile sale se întorc la tradițiile celtice. Sărbătorirea Halloween-ului a fost asociată cu sfârșitul toamnei și începutul iernii – uneori când granița dintre viața de apoi și lumea celor vii este încețoșată, prin urmare atât spiritele bune, cât și cele rele au acces la oameni – obiceiul de a purta măști și costumele înfricoșătoare sunt legate de înlăturarea spiritelor rele. Desigur, Halloween-ul a pătruns astăzi în cultura pop și este asociat cu distracția. Influența sa ajunge și în Mexic, unde concurează cu tradiția locală a Dia de Muertos.

Simbolistica Zilei Morților

Dia de Muertos nu se poate lipsi de câteva simboluri specifice tradiționale. Unul dintre acestea este reprezentat de florile galben-portocalii, numite Flor de Muerto. Sunt literalmente peste tot și arată uimitor. În această zi, mexicanii decorează mormintele rudelor lor decedate și altarele. Altarele colorate sunt peste tot: pe stradă, în fața magazinelor, în case, la locurile de muncă, în școli … Interesant este faptul că parada de Ziua Morților din Mexic nu a fost niciodată o tradiție, asta până la filmul James Bond, Spectre. După ce parada a apărut în film, Ministerul Turismului a decis să organizeze una în realitate pentru ca oamenii care vin în țara lor în acea perioadă să nu fie dezamăgiți. Astăzi, paradele sunt un tribut adus culturii, tradiției și identității mexicane. Dia de Muertos nu poate exista fără o reprezentantă, care este inspirația principală pentru costume. La Catrina este prima-doamnă neoficială a Mexicului, un simbol al morții sub forma unui schelet purtând o rochie și o pălărie elegantă. Figura a fost creată de artistul mexican José Guadalupe Posada, iar faima sa a fost pecetluită de Diego Rivera, care a plasat-o pe una dintre celebrele sale picturi murale. La Catrina nu este înfricoșătoare pentru că, în mintea mexicanilor, moartea este o continuare a vieții muritorilor. În timpul festivalului, putem vedea o mulțime de schelete dansând și cranii colorate ce decorează casele oamenilor.

Citește alte articole