Citește în 3 min 08 Aug 2023

Săptămâna Modei din Copenhaga – un eveniment unic în industrie

Autor: Georgiana
Timp de citire 3 min

Copenhaga este supranumită capitala arhitecturii, designului și sustenabilității. De ani de zile este, de asemenea, considerată a cincea capitală a modei din lume. De ce are loc cel mai important eveniment de modă din lume, Fashion Week, în acest oraș scandinav?

Arhitectură uluitoare, planificare urbană ingenioasă, biciclete omniprezente și spații urbane primitoare – acestea sunt elementele cu care asociem cel mai adesea Copenhaga. Legăturile cu lumea modei sunt, de cele mai multe ori, retrogradate pe plan secund. Între timp, începând din anii 1960, articolele de modă reprezintă unul dintre cele mai importante exporturi ale țării, așa că nu este de mirare că acest eveniment internațional de top la care participă toți experții în modă are loc și în Copenhaga.

O săptămână a modei cu totul specială

Săptămâna modei din Copenhaga se remarcă prin abordarea sa diferită la noțiunea de sustenabilitate și prin crearea unei mode a viitorului. „Pentru a fi de neuitat, trebuie să fie diferit” este sloganul simplu și clar al organizatorului evenimentului danez. Care este scopul profund al Săptămânei Modei de la Copenhaga? Să motiveze brandurile de fashion să inoveze această industrie cu un simț al răspunderii față de medium mai accentuat.

Dacă îndrăznim, putem schimba modul în care facem afaceri. Nu putem să fim doar o sursă de inspirație și să pornim discuții, ci mai presus de toate trebuie să motivăm industria către acțiune

Cecilie Thorsmark, CEO Copenhagen Fashion Week

De-a lungul mai multor sezoane, Săptămâna Modei de la Copenhaga a evoluat de la un eveniment secundar la un eveniment de importanță internațională. Acum are loc de două ori pe an, găzduind o serie de branduri de succes comercial și mărci mai puțin cunoscute din țările nordice. În același timp, este un eveniment deschizător de drumuri pentru tinerele talente. Abordarea unică a organizării săptămânii modei atrage mii de influenceri, jurnaliști și entuziaști ai industriei modei la Copenhaga, inspirându-i să descopere esența modei scandinave.

Moda scandinavă

Renumită până de curând pentru minimalismul său, acum a căpătat o cu totul altă culoare. Moda scandinavă este încă sinonimă cu calitatea și designul simplu, însă acum funcționează pe principiul mix and match. Adesea, elementele aparent incongruente creează un întreg unic. Pentru a vedea acest lucru, trebuie doar să ne uităm la „it-girls” daneze, ale căror stiluri rivalizează cu șic-ul franțuzesc consacrat și reflectă energia străzilor din Copenhaga. Redefinirea modei a funcționat genial pentru danezi. Au creat un amestec unic, combinând marile branduri de modă cu moda vintage, o notă de nonșalanță și păstrând în același timp elemente de eleganță clasică.

Moda daneză provine din pragmatismul oamenilor de acolo. Mai presus de toate, scopul este să fie cât mai confortabil. Danezilor le place să îmbrace pulovere, jachete sau tricouri supradimensionate și să le combine cu adidași. Danezii sunt cei care au promovat tendința cămășii albe care iese în afară pe sub pulover. O jachetă de blugi sub un trenci sau un jumper gros purtat sub o jachetă de piele este o declarație de stil în Copenhaga.

Să nu uităm de ecologie în toate acestea. Fiecare articol care alcătuiește un stil scandinav trebuie să fie produs într-un mod sustenabil, respectând materialele și muncitorii care l-au realizat. La urma urmei, ceea ce diferențiază stilul danez de alții este tocmai respectul față de planetă și locuitorii ei.

Citește alte articole