Zilele trecute scriam un articol despre ținutele de tip cocktail pentru doamne. Dacă pentru ele este relativ simplu să nu dea greș cu o ținută, îmbrăcând rochia neagră, care nu se demodează niciodată, pentru domni situația poate fi mai delicată.
După cum spuneam, petrecerile de tip cocktail și-au schimbat scopul de-a lungul timpului. Ele au început să fie organizate în anii 1920, când invitații petreceau 2 – 3 ore împreună înainte de cină sau de o petrecere mai importantă, socializând și bând cocktailuri.
Azi, scopul acestor petreceri pare că s-a schimbat și dinamizat în același timp. Ele pot fi organizate de diferite companii pentru a le da angajaților o ocazie de a socializa în afara timpului petrecut la muncă; o nuntă restrânsă, poate și puțin mai informală; o lansare de carte; o petrecere după o conferință. Sau orice alt eveniment care se petrece între orele 17:00 și 19:00.
La fel cum și scopul acestor petreceri s-a schimbat de-a lungul timpului, și dress-codeul a trecut prin diverse transformări. Dacă la începuturi stilul abordat era unul elegant, în zilele noastre poate fi adoptat și unul business casual, cu tendințe de elegant.
Ca și în cazul doamnelor, și domnii trebuie să țină cont de mai multe aspecte înainte de a se gândi cu ce se vor îmbrăca sau înainte de a-și cumpăra o anumită ținută. Și aici vorbim despre:
► anotimpul în care are loc evenimentul. Dacă acesta este organizat în lunile de primăvară, vară sau toamnă la început, culorile abordate ar trebui să fie deschise. La fel și textura hainelor, care trebuie să fie una lejeră. Dacă petrecerea are loc toamna târziu sau iarna, situația se schimbă. Recomandabil este să abordezi un stil mai sobru, culori închise și texturi mai groase.
► ora la care are loc evenimentul. Și aceasta a suferit modificări de-a lungul timpului. Acum un cocktail party nu trebuie să se întâmple neapărat înre orele 17:00 – 19:00/ 20:00, ci, în funcție de scopul petrecerii, ora poate suferi modificări. Așadar, dacă această petrecere are loc în timpul zilei, culorile abordate pot fi mai vii; însă dacă are loc după lăsarea serii, îți recomandăm să alegi culori mai sobre.
► tipul petrecerii. Dacă pe invitația pe care ai primit-o de la organizatori nu scrie că trebuie să adopți un anumit tip de ținută, cel mai ușor este să te îmbraci business-casual.
Și totuși: eu cu ce mă îmbrac?
Ei bine, după ce v-am povestit despre ce este vorba atunci când cineva menționează un cocktail party, venim și cu sugestii de ținute și accesorii.
De obicei, cei mai mulți dintre voi alegeți să îmbrăcați un costum. Ceea ce nu este rău. Însă acum și stilurile s-au diversificat și e mult mai ușor să combini pantalonii de la un costum cu sacou de la altul, bine-nțeles, ținând cont de texturi și imprimeuri. Dacă totuși nu vrei să dai greș, trebuie să ții cont că la un sacou care are un pattern, vei asorta o cămașă într-o singură culoare.
Un alt fapt de care trebuie să ții cont este evitarea jeanșilor. Poți să îmbraci o pereche de pantaloni care nu sunt la dungă, dacă petrecerea este mai informală, însă blugii trebuie lăsați deoparte.
Dacă este să povestim despre accesorii, cele mai des întâlnite sunt:
► butonii: pe aceștia îi vei alege în funcție de restul ținutei și de gusturile tale.
► bastista trebuie să fie neapărat din mătase și în concordanță cu restul culorilor din ținută.
► pantofii preferați sunt cei cu șireturi și, din nou, într-o culoare care să se asorteze ținutei. Cele mai des întâlnite culori sunt negru sau maro.
► cravata nu este întotdeauna obligatorie. Dacă este o petrecere de zi, poți să o lași acasă în dulap. Dacă însă petrecerea are loc seara, alege una subțire.
► cureaua este de cele mai multe ori parte din ținută. Însă nu alege una într-o culoare țipătoare sau cu o cataramă mare.
► ceasul trebuie să fie unul elegant.
Acestea sunt recomandările noastre când vine vorba de o ținută de tip cocktail pentru domni. Tu în ce situații ai aborda o așa ținută și care sunt accesoriile tale preferate?
Credit photo: unsplash.com